Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrenci adayları ve aileleri geleceğe dair planlarını yaparken en büyük endişe kaynağı barınma masrafları oldu. Aileler, harç ücretleri, yol masrafları, yeme-içme derken öğrencilerin yurtlara yerleşememesi durumunda karşılarına çıkacak olan yüksek ev kira fiyatlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyor.
15 BİN TL’YE 2+1
Yurt taleplerinin yoğun olması ve kontenjan sıkıntısı, birçok öğrencinin son dönemde yaşanan yüksek kira artışlarından sonra tek odalar ya da ev paylaşımı gibi alternatiflere yönelmesine neden oluyor. Emlak Uzmanı Gülümser Sayılı “ Avcılar’da bu hafta 20 öğrenci ev için başvurdu. 5 tanesine daire bulabildik. 2+1’ler kirası 15 bin TL’den başlıyor” diye konuştu.
ÖZELLER PAHALI, DEVLET YURTLARI YOĞUN
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Avcılar Kampüsü’nde eğitim görecek bir öğrenci “Özel yurtlar çok pahalı. Devlet yurtlarında ise bu kadar yoğunluk içerisinde sıra bana gelir mi bilemiyorum. İlk yılımda ev tutmak istedim ama eski binalarda bile bu rakamlarla imkansız” dedi.
ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE HAYALLERİNE GÖLGE DÜŞÜYOR
BARINAMIYORLAR!
Hayallerini gerçekleştirmek için üniversite kapılarını aralayan gençler, barınma masraflarıyla boğuşuyor. Ev kiralarının yükseldiği şehirlerde, öğrenciler ve aileleri geleceğe dair endişelerle dolu. Uygun konut bulma mücadelesi veren gençler, eğitimlerine odaklanmak yerine maliyet hesaplarıyla uğraşmaya başladılar.
Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrenci adayları ve aileleri geleceğe dair planlarını yaparken en büyük endişe kaynağı, barınma masrafları oldu. Aileler, harç ücretleri, yol masrafları, yeme-içme derken öğrencilerin yurtlara yerleşememesi durumunda karşılarına çıkacak olan yüksek ev kira fiyatlarıyla da mücadele etmek zorunda kalıyor.
YÜKSEK KİRALAR ENDİŞELERİNİ ARTTIRDI
Özellikle büyük şehirlerinde okumayı tercih eden öğrenciler, genellikle yurtlarda konaklama yolunu seçiyorlar. Ancak yurtlarda yer bulamama durumu, öğrencileri ev kiralarının altında ezilmekten kurtaramıyor. Yurt taleplerinin yoğun olması ve kontenjan sıkıntısı, birçok öğrencinin son dönemde yaşanan yüksek kira artışlarından sonra tek odalar ya da ev paylaşımı gibi alternatiflere yönelmesine neden oluyor.
EV KİRASINI PAYLAŞACAK ARKADAŞLAR ARIYORUM
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Avcılar Kampüsünde eğitim görecek olan öğrenci yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “Avcılar’a yeni geldim. Eski binalarda bile 15 binden başlayan kiralık evler var. İlk yılımda ev tutmak istedim. Ama bu kadar yüksek kirayı nasıl karşılayacağım bilmiyorum. Bunun yanında faturalar, mutfak masrafımız var. Bunları nasıl karşılayacağız bilmiyorum. Bu yüzden evi paylaşacağım arkadaşlar arıyorum. Yoksa bu fiyatlarla ev tutmak çok zor. Özel yurtlar çok pahalı. Devlet yurtlarında ise bu kadar yoğunluk içerisinde sıra bana gelir mi bilemiyorum.”
FİYATLAR YÜZÜNDEN 3-4 KİŞİ ORTAK TUTMAK İSTİYORLAR
Üniversite tercihlerinden sonra İstanbul’da kiralık daire taleplerinde artış olduğunu belirten Emlak Uzmanı Gülümser Sayılı “Üniversite tercihlerinin başlaması ile beraber kiralık dairelere talep arttı. Avcılar ilçesinde öğrencilere yaklaşık 1ay öncesinden daire vermeye başladık. Ancak ev bulmak o kadar zor ki. Eşyalı veya eşyasız daire arıyorlar. Bu hafta içinde 20 öğrenci kiralık daire için bizi aradı fakat 5 tanesine daire bulabildik. Avcılar bölgesinde 2+1 daire ortalama 15 binden başlıyor ve bu rakam yukarıya doğru çıkıyor. Bu kirayı öğrencilerin vermesi çok zor, bunun yanında faturalar ve diğer masrafları olacak. Bu yüzden genellikle gelen taleplerde 3-4 arkadaş bir daireyi ortak tutmak istiyorlar. Ev sahipleri de önceden öğrenciye dairelerini kiralamak istemezken şimdi özellikle öğrenciye kiralama yapmak istiyorlar.
KİRA, DEPOZİTO, KOMİSYON DERKEN DİĞREF MASRAFLAR NE OLACAK?
Bir başka öğrenci adayı da “ Okuluma yakın ev bakıyorum ortalama 10-15 bin liradan aşağı kira yok. Kira değil de depozito, emlak komisyon, üstüne de 6 aylık kirayı peşin isteyen ev sahipleri var. Bunlarla da bitmiyor. Ya diğer masraflar ne olacak?” diye konuşuyor.
HEM OKUYOR HEM ÇALIŞIYORUZ
İstanbul Teknik Üniversitesin de okuduğunu belirten bir başka öğrenci ise; “Bu yıl ikinci sınıfa geçtim. İlk geldiğinde yurtta kalmıştım rahat edemediğim için 2 arkadaş Levent’te ev tuttuk 2+1 18 Bin lira kira ödüyoruz. Diğer masraflarımızda var. Bu sene zam olacak ama ne kadar olur ve bu işin içinden nasıl çıkarız orası muamma. Hem okuyoruz, hem çalışıyoruz. Ailemize yük olmamak adına giderlerimize katkıda bulunmak için Part Time çalışıyoruz
İBB YURTLARI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), üniversite öğrencilerine daha fazla barınma fırsatı sunmak amacıyla yurt sayılarını ve kapasitelerini genişletmeye devam ediyor. Eklenen 4 yeni yurt ile birlikte, 2023-2024 akademik yılında toplam 14 yükseköğrenim öğrenci yurdu İstanbul’da üniversite öğrencilerine ev sahipliği yapacak. Bu yurtlar içinde yer alan kız öğrenci yurtları toplamda 2.849 yatak kapasitesine sahip olacakken, erkek öğrenci yurtları ise 2.342 yatak kapasitesi sunacak.
İBB YURT ÜCRETİ 1.300 TL, KAHVALTI VE AKŞAM YEMEĞİ DAHİL
Gençler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yükseköğrenim öğrenci yurtlarında geçen yıl olduğu gibi bu dönemde de sabah ve akşam yemeklerini içeren bir hizmet sunacaktır. Bu yurtlardan yararlanmak isteyenler için planlanan yurt ücreti ise kahvaltı ve akşam yemeği dahil olarak bin 300 TL olarak planlanmaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Üniversite yurt ücreti aylık 1.300 TL olarak belirlendi.
KYK YURT ÜCRETLERİ
KYK yurtlarında 2023-2024 Eğitim döneminde ödenecek ücretler de belli oldu. Yurt odasında bulunan kişi sayısı ve olanaklara göre 6 tipte değerlendiren ve ücreti bu belirlemeye göre değişen KYK yurt ücretleri aylık olarak şu şekilde açıklandı:
Bu sınıflandırma; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo olması gibi özelliklere göre belirleniyor. En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak seçeneklerde yer alıyor. Tip 1 ücreti aylık 345 lira, Tip 2 ücreti aylık 405 lira, Tip 3 ücreti aylık 480 lira, Tip 5 ücreti aylık 510 lira ve Tip 6 ücreti aylık 570 lira oldu. İstanbul’da 2023-2024 yılı itibari ile 29 KYK devlet yurdu var. Toplam kapasite ise 55 bin civarında.
ÖZEL YURT FİYATLARI
İlçe ilçe değişen özel yurt fiyatları 70 bin ile 160 bin lira arasında oldu. Yani bu da aylık olarak 6 bin ile 16 bin lira arasında değişiyor. İstanbul’da özel yurt sayısı ise 660 kapasitesi de 100 bin 645.
Senay GÜNCAVAR