Almanya'nın orta kesimindeki Grafenrheinfeld nükleer santralindeki iki devasa soğutma kulesinin önümüzdeki cuma günü kontrollü patlamalarla yıkılması planlanıyor. Taban çapı yaklaşık 105 metre, tepe çapı ise 64 metre olan 143 metre yüksekliğindeki iki kule, Schweinfurt kentinin güneyindeki silüetin simgesi olmuştu.

GELİP İZLEYEBİLİRSİNİZ

Her şey planlandığı gibi giderse; 16 Ağustos'ta birkaç saniye arayla hızlı bir iç patlamayla yerle bir olacaklar. Bu anlara tanıklık etmek isteyenlere, herhangi bir kulak koruması veya yüz maskesi gerekmeden sahnenin uzaktan izlenebileceği söylendi.

GÜVENLİ BÖLGELERDE

Seyirciler, patlama bölgesinin dışındaki Main nehri boyunca, tarlalarda ve çayırlarda konumlanabilirler. Yıkımdan hemen önce, kulelerde tüneyen kuşların zarar görmemesi için bir patlama sesi çıkarılacak.

30 SANİYE SÜRECEK

Grafenrheinfeld tesisindeki proje yöneticisi Matthias Aron, "Her şey 30 saniye sürecek" dedi. Yıkım maliyeti ise yaklaşık 3.3 milyon dolar... Aaron, havaya uçurulan malzemenin üçte ikisinden fazlasının yeniden kullanılabileceğini söyledi. Almanya'da nükleer enerjinin altmış yıl sürmesinin ardından, son üç nükleer santral Nisan 2023'te kapatıldı. Sahaların sökülmesi ve temizlenmesi ise yıllar alacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ