Norveç, dünya ticaretini tamamen değiştirecek bir hamleye hazırlanıyor.

NORVEC5 (1)

Zengin petrol ve doğalgaz yataklarıyla dünyanın en iyi ekonomilerinden birine sahip olan Norveç, derin deniz madenciliğini hayata geçiren ilk ülke olacak.

Parlamentodan geçmesi durumunda,  denizde İngiltere’den daha büyük bir alan madenciliğe açılacak.

NORVEC4


Norveç’in bu atağı Çin’e ağır darbe vuracak.

Derin deniz madenciliğiyle elektrikli otomobil ve diğer elektrikli araçların bataryası, rüzgar türbini ve soner panellerinde kullanılan minerallerde Çin’in tekeli sona erecek.

Norveç, derin deniz madenciliğiyle birçok üründe kullanılan mineralleri sağlamada Avrupa pazarını ele geçirecek.

NORVEC3 (1)

Avrupa ülkeleri nakliye maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle Çin yerine çok daha yakında olan Norveç’e yönelecek.

Norveç, okyanusta Jan Mayen Adası ile Svalbard takım adaları arasında 280 bin kilometrekarelik alanı derin deniz madenciliğine açacak.

Plana göre derin deniz madenciliğinde petrol ve doğal gaz arama ve çıkarma ilkelerinin aynısı kullanılacak.


Bu mineraller, yaklaşık 3.000 metre (9.842 fit) derinlikteki polimetalik sülfitlerde bulunuyor.  Minerallerin deniz suyunun tektonik çatlaklar yoluyla yüzeyden çıkan magma ile temas etmesiyle oluşan çözünmüş metaller ve kükürtle oluştuğu belirtiliyor.

Norveç, Rusya-Ukrayna savaşının ardından doğal gaz ihracatında dünyanın bir numarası oldu.

Norveç doğal gaz ve petrol ihracatından bir yıl önceye göre gelirini 3’e katlayarak tam 140 milyar doları kasasına koydu.

NORVEC2

Norveç, petrol ve doğal gaz gelirlerinin önemli bir bölümünü
servet fonu olan Devlet Emeklilik Fonu Global’e aktarıyor. Burada amaç, petrol ve doğalgaz tükendiğinde halkın rahat yaşamasını sağlamak.

Norveç’in devlet varlık fonu 1.4 trilyon dolarlık değere sahip. Fon, yükselen hisse senedi piyasalarının da etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5.9’luk bir yatırım getirisi elde etti. Sadece bu getiri bile 83.89 milyar dolar değerinde.

NORVEC1-1

5.4 milyon nüfusa sahip Norveç’te yaklaşık 27 bin Türk yaşıyor.

Norveç, kişi başına gelirde 106 bin 328 dolarla (Türkiye 11 bin 932 dolarla 77. sırada) İrlanda Cumhuriyeti’ni geçmiş ve Lüksemburg’un ardından ikinci sıraya yerleşmişti.

GALİP ÖZTÜRK

Kaynak: GALİP ÖZTÜRK