İsrail ordusu, geçtiğimiz gün Refah'a saldırı düzenleyerek çadırda yaşayan sivilleri katletmiş ve bu durum büyük tepki almıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, bu saldırıyı "hata" olarak dile getirdi.

Netanyahu Reu 2175811

NETANYAHU'NUN AÇIKLAMALARI

"Masum sivillere zarar vermemek için elimizden gelen tüm çabaya rağmen, dün gece trajik bir hata yaşandı."

İsrail, Hamas'ın aylardır ilk kez Pazar günü roket yağmuru başlatmasının ardından bunu "meşru hedeflere karşı" bir karşı saldırı olarak nitelendirmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıda Hamas'ın ikinci ve daha büyük Filistin bölgesi olan Batı Şeria'daki genelkurmay başkanının yanı sıra İsraillilere yönelik ölümcül saldırıların ardındaki bir başka yetkilinin de ortadan kaldırıldığını söyledi.

Ancak Gazze'nin Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, ölenlerin yarısından fazlasının başka yerlerdeki şiddet nedeniyle yerlerinden edildikten sonra bölgeye kaçan kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğunu iddia etti. Yetkililere göre, ciddi yanıklara sahip birçok kişiyle birlikte ölü sayısı da muhtemelen artacak.

İsrail ordusunun üst düzey hukuk yetkilisi, yetkililerin saldırıları incelediğini ve ordunun sivil can kaybından üzüntü duyduğunu söyledi.

Biden'dan seçim açıklaması! Çekiliyor mu? Biden'dan seçim açıklaması! Çekiliyor mu?

Yine de Askeri Sözcü Tümgeneral Yifat Tomer-Yeruşalmi, "bu kadar kapsamlı ve yoğun bir savaşta" bu tür trajedilerin kaçınılmaz olduğu konusunda uyardı.

Mısır sınırındaki Refah, İsrail-Hamas savaşının başlarında Gazze'nin diğer bölgelerinden yerlerinden edilmiş bir milyondan fazla insanla doluydu.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ