Her 20 yetişkinden biri neredeyse her gün baş ağrısı çekiyor. Birçok farklı baş ağrısı türü vardır ve çoğunun nedeni bilinmese de, baş ağrısı tetikleyicileri sıklıkla tanımlanabilir. Nadir durumlarda baş ağrıları, acil tıbbi müdahale gerektiren, altta yatan daha ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Baş ağrılarının yalnızca yaklaşık %10'unun bilinen bir nedeni olduğu tahmin ediliyor. Ancak katkıda bulunan faktörler günlük baş ağrılarını tetikleyebilir.

EKRANLARA UZUN SÜRE BAKMAK

Elektronik cihazlara çok fazla bakmak da dahil olmak üzere göz yorgunluğu ve kötü duruş baş ağrılarına katkıda bulunabilir. Adet döngüleriyle ilişkili östrojen seviyelerindeki değişiklikler, kadınları etkileyebilir. Alkol, çok fazla kafein tüketimi, yeterli beslenmeme veya belirli yiyeceklerin tüketilmesi bazı kişilerde baş ağrısını tetikleyebilir. Uyku sorunlarının baş ağrısını tetiklediği bilinmektedir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüs enfeksiyonu baş ağrısına neden olabilir. Nadir durumlarda, baş ağrıları enfeksiyon veya tümörden kaynaklanabilir. Bazı ilaçlar baş ağrısını tetikleyebilir.

İŞ NE ZAMAN CİDDİDİR?

Baş ağrınız çok şiddetli ve aniden başlıyorsa, boynunuzda tutulma ve/veya ateşiniz varsa, bayılma, güçsüzlük, uyuşma, kafa karışıklığı, görme veya kişilik değişiklikleri yaşıyorsanız ve baş ağrınız bir yaralanmadan, özellikle de baş yaralanmasından sonra ortaya çıktıysa doktora başvurun.

BİRÇOK SEBEBİ VAR

Günlük baş ağrılarının neden meydana geldiği tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak bilinen şey; stres, gerginlik, yiyecek, hormonal değişiklikler, uyku ve daha fazlası gibi çok sayıda faktör tarafından tetiklenebileceğidir. Her gün şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanı, baş ağrısı türünüzü, olası tetikleyicileri ve semptomlarınızı hafifletmek için tedavileri belirlemenize yardımcı olabilir.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL