Almanya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, NATO'nun bölgedeki savunma hazırlığını artırmak amacıyla Baltık Denizi'nde yeni bir deniz taktik karargahı açmayı planladığını duyurdu. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Baltık Denizi'ndeki liman kenti Rostock'ta inşa edilecek deniz komuta merkezinin resmen açılışını yapacak.

KOORDİNE EDECEK

NATO'nun Baltık Denizi'ndeki en büyük donanmasına sahip olan Almanya, bakanlığa göre 1 Ekim'den itibaren bölgesel liderlik rolünü üstlendi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; yeni Baltık Komutanlığı Görev Gücü (CTF) karargahı, Baltık Denizi'ndeki tüm NATO müttefikleri için deniz faaliyetlerini koordine edecek.

CASUSLUK UYARISI

Baltık Denizi, NATO için önemli bir tedarik güzergahı olup, komşu müttefik ülkeler için de ekonomik açıdan büyük önem taşımaktadır. NATO ayrıca, Baltık Denizi'ndeki Kaliningrad ve St. Petersburg kentleri çevresinde limanları bulunan Rusya'nın bölgedeki altyapı ve diğer potansiyel tehditlere yönelik sistematik casusluk faaliyetleri konusunda uyarıda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, olası bir Rus saldırısı konusundaki korkuları artırdı. Karargahlar; operasyonları ve askeri tatbikatları planlar. Barış zamanında olduğu kadar kriz ve savaşta da deniz kuvvetlerine komuta eder.

Kaynak: HABER MERKEZİ