Balkan ülkeleri; yüksek sıcaklıklar, rüzgarlar ve bir haftadır süren kuraklığın körüklediği orman yangınlarıyla mücadele ederken, Hırvatistan'daki itfaiyeciler bu sezonun en kötü dönemini yaşıyor. Kuzey Makedonya Acil Durum Sorumlusu, ülkenin NATO'dan yardım istemesi gerektiğini söyledi.

24 SAATTE 66 YANGIN

Hırvatistan İtfaiyeciler Derneği; 1000'den fazla itfaiyeci ve 20 yangın söndürme uçağının katılımıyla birlikte 100'den fazla olaya müdahalede bulunulduğunu söyledi. Bu arada Kuzey Makedonya'da 24 saatte toplam 66 orman yangını çıktığını belirten yetkililer, uluslararası toplumdan yardım çağrıları yapıldığını söyledi.

DAHA DA KÖTÜLEŞİRSE

Kuzey Makedonya, Bulgaristan ve Arnavutluk gibi ülkeler yurt dışından yardım istedi. Kuzey Makedonya Acil Durum Merkezi Başkanı Stojanche Angelov, durumun daha da kötüleşmesi halinde NATO'dan da yardım istenmesi gerektiğini söyledi.

İNSAN KAYNAKLI

AB Sivil Koruma Mekanizması tarafından sağlanan uçaklar, hem Bulgaristan hem de Arnavutluk'ta yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin, giderek öngörülemez hale gelen fırtınalar ve sıcak hava dalgaları gibi ani hava değişimlerine yol açtığını söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ