Çin'in uzay aracı, Moğolistan'a indi ve Ay'ın karanlık tarafından toplanan ilk taş örneklerini getirdi. Görev, uluslararası bilim camiasını heyecanlandırdı. Ayın dünyadan gözükmeyen yüzü hala gizemini koruyor ve şu ana kadar bu bölgeye yalnızca Çin gidebildi. Ancak bu son derece nadir örnekleri incelemekten men edilecek bir ülke var: Amerika Birleşik Devletleri! Bunun nedeni; ABD'nin 2011 yılında NASA'nın, Çin ile doğrudan işbirliği yapmak için hükümet fonlarını kullanmasını engelleyen bir yasayı yürürlüğe koyması.

KEŞKE ONLAR DA BAKABİLSELER

Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkan Yardımcısı Bian Zhigang, "ABD-Çin havacılık ve uzay iş birliğinde engelin kaynağı ABD'nin çıkardığı yasadır. ABD gerçekten düzenli havacılık ve uzay iş birliğine başlamayı umuyorsa, engeli ortadan kaldırmak için uygun düzenlemeleri yapmalı" açıklamasında bulundu. Çinli yetkililer, ayın karanlık tarafından yaklaşık iki kilogramlık numune getirdiğini açıkladı.

BAZI CEVAPLAR SAĞLAYABİLİR

Papaz ve ailesi yangında yok oldu: 6 kişi evin içinden çıkamadı Papaz ve ailesi yangında yok oldu: 6 kişi evin içinden çıkamadı

Karanlık tarafın son derece kayalık ve kraterlerle dolu yüzeyi, burayı keşfetmesi son derece zorlu bir ortam haline getiriyor. Ayırt edici özellikleri, bilim adamlarını uzun süredir şaşırtıyor. Artık Çin'in çığır açan misyonu nihayet bazı cevaplar sağlayabilir. Birincisi; örnekler, su buzu da dahil olmak üzere gelecekteki uzay kaşiflerinin kullanabileceği yerel kaynak türlerine ışık tutabilir. Çin, "Chang 6" görevi için birçok ülkeyle işbirliği yaparken, yasalar nedeniyle ABD'nin bu projede yer alması pek mümkün görünmüyor.

TÜM ÜLKELERİ DAVET EDİYORUZ

Çin Uzay İdaresi Uluslararası İşbirliği Direktörü Liu Yunfeng gazetecilere verdiği demeçte, "Çin, tüm ülkelerden bilim insanlarını süreçlere göre başvuruda bulunmaya ve faydaları paylaşmaya davet ediyor" dedi. Yetkililer, ABD'nin 2011'de çıkardığı yasanın, Çin'in insan hakları sicilini iyileştirmesi için baskı yapmayı amaçladığını ancak istenen değişikliklerin son 13 yıldır gerçekleşmediğini söylüyor. NASA'daki bilim insanları ise örnekleri inceleyemedikleri için çıldırmış durumdalar.

Kaynak: HABER MERKEZİ