Türkiye, Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangında yitirdiği 78 canın acısıyla sarsılmaya devam ederken, facianın nedenine dair soru işaretleri de artıyor. Yangının çıkış sebebi, soruşturma süreciyle birlikte yavaşça gün yüzüne çıkmaya başladı. Elde edilen ilk bilgilere göre, yangının sabah kahvaltısı hazırlıkları sırasında pleyt ızgaradan sıçrayan kızgın yağdan kaynaklandığı belirtildi.
Grand Kartal Otel'in restoranında yangın, gece saat 03.21'de başladı. Restoran çalışanları sabah kahvaltısı için hazırlık yapmaya başlamıştı. İddiaya göre, çalışanlar kahvaltı hazırlığında kullanılan pleyt ızgarayı çalıştırdı.
Kızgın Yağ Alev Aldı: Yangının Çıkış Sebebi
Isınan pleyt ızgaradaki kızgın yağ, bir anda alev aldı. Mutfakta yükselen alevleri gören aşçı Faysal Yaver ve diğer mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz hemen yangına müdahale etmek istediler.
Yanlış Müdahale: Her Şey O Hatalı Adımla Başladı
Ancak yangın tüpü kullanmak yerine, çalışanlar yanan cihazı suyla söndürmeye çalıştı. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, kızgın yağın suyla teması alevlerin daha da büyümesine neden oldu ve yangın hızla yayıldı.
DAVLUMBAZDAN BACAYA...
Alevler, temizlenmeyen davlumbazdan bacaya sıçradığı, buradan da çatıya yayılarak oteli kısa sürede sardığı kaydedildi. Yangının ardından panik yapan mutfak çalışanlarının, korkup dışarı çıktığı, yangının başladığının otelde konaklayanlara ise yangın alarmı çalışmadığı için bildirilemediği kaydedildi.
4. KATTAN TÜM BİNAYA YAYILDI
Otelin arka girişine göre restoranın bulunduğu 4. katında başlayan yangın, kısa sürede büyüyerek tüm binayı sardı.
ERGÜL İFADESİNDE NE DEDİ?
Bolu'da 78 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel'in tutuklanan sahibi Halit Ergül'ün ifadesi ortaya çıktı. İfadesinde, en son denetimin 15 Aralık'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldığını söyleyen Ergül, "Yangınla ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilmedi. Yangına karşı alarm sistemi vardı. Ancak büyük ihtimalle yangının başlangıcında bu sistem hasar aldığı için çalışmadı. Duman dedektörleri devreye girdi" dedi.
SUÇU AŞÇIBAŞINA ATTI
Yangının başladığı mutfaktan aşçıbaşının sorumlu olduğunu ifade eden Ergül, "Anormal bir şey görüldüğünde aşçıbaşının tekniğe haber vermesi gerekiyordu" diye konuştu.
Ergül, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün oteldeki 8 kusurun tespit edildiği raporla ilgili ise, "Otelin tamamı için herhangi bir talepte bulunduğumuza dair bilgim yoktur. Talebin çekilmesi için talepte bulunmadım" dedi.