Önümüzdeki hafta zehirli iğneyle idam edilecek olan Alabama'daki ölüm cezası mahkumu, Müslüman bir kişi olarak dini inançlarına aykırı olacağı gerekçesiyle, idam edildikten sonra bedenine otopsi yapılmamasını talep etti. Önümüzdeki perşembe veya cuma günü idam edilmesi planlanan Keith Gavin, avukatlarının geçen ay yaptığı şikayette, cesedinin "samimi dini inançlarını" ve Alabama eyalet yasalarını ihlal edecek şekilde bir otopsiye tabi tutulacağını söyledi.

ANAYASAL HAKLARINA UYGUN

Alabama Başsavcısı Steve Marshall'ın ofisi, CNN'e "Bir çözüm üzerinde çalışıyoruz" dedi. Şikayette, otopsi yapılmasının engellenmesi ve "Bay Gavin'in anayasal haklarına ve içtenlikle benimsediği dini inançlarına saygı gösterilmesinin" zorunlu kılınması için bir yargı kararı talep ediliyor. Şikayette Gavin'in dindar bir Müslüman olduğu ve dininin "insan bedeninin kutsal bir tapınak olduğunu ve bütün olarak tutulması gerektiğini öğrettiği" belirtiliyor.

HİÇBİR YANIT ALAMADILAR

Gavin, bir otopsinin bedenine saygısızlık edeceğini ve dinini özgürce yaşama hakkının yanı sıra "insan bedenini bütün olarak tutmanın kutsallığını ihlal edeceğini" söylüyor. Davada, Gavin'in avukatlarının, eyalet yetkililerine defalarca ulaşmaya çalıştıkları, ancak herhangi bir yanıt alamadıkları iddia ediliyor. Alabama Valisi Kay Ivey'in, Gavin'in infaz tarihini belirleyen mektubunu imzalamasının hemen ardından açılan davada, sorumlu kişilerin, telefonlara, e-postalara ve şahsen yapılan ziyaretlere cevap vermediği kaydedildi. Ayrıca Gavin'in avukatlarıyla görüşmeyi reddettikleri belirtiliyor.

NELER YAŞANMIŞTI?

Alabama, 2022'de eyaletin idam cezası sisteminin incelenmesine yol açan çok sayıda başarısız iğne girişiminin ardından otopsiler yapıyor. Mart 1998'de William Clayton Jr.'ın cinayeti nedeniyle cezaya çarptırılan Gavin, şehir merkezindeki ATM makinesini kullanmak için minibüsünü park eden bir kurye hizmeti sürücüsü olan Clayton'ı vurarak öldürmüştü. Tutuklandığında şartlı tahliyede olduğu ortaya çıkmıştı. Sonrasında da Emniyet güçleriyle çatıştıktan sonra kaçtı. Ancak kısa süre içinde yakalandı.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL