Suriye'deki Esad rejiminin çökmesinin ardından Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerde "eve dönüş" hareketliliği başladı. Sayıları 5 milyonu aşan Türkiye'deki Suriyeli göçmenler arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alanların durumu tartışma yeni bir tartışma başlattı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından "kanun hükmünde kararname"yle T.C. vatandaşlığı aldığı iddia edilen Suriyeliler'in durumu, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun da gündeminde.
ESAD GİTTİ MİSAFİRLİK BİTTİ
Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Dervişoğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmeleri konusunda, "Esad gitti, misafirlik bitti. Artık Türkiye'de kalmalarını gerektiren bir durum yok. Bu meseleye ırkçı bir pencereden değil, demografik yapı ve ekonomi açısından bakıyoruz." dedi.
Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak ve bölgedeki terör bağlantılarını kesmek için acil eylem planı uygulanması gerektiğini belirten İYİ Parti lideri, şunları söyledi:
VATANDAŞLIKLAR İPTAL EDİLMELİ
"Kanuna aykırı olarak verilen bu vatandaşlıkların iptali gerekiyor. Suriyelilerin Türkiye'de gayrimenkul edinimi zaten yasak. Dolayısıyla bu şekilde elde edilen vatandaşlıklar da geçersizdir.
Bu, Atatürk zamanında daha Hatay bağlanmadan kanunla yasaklanmış. Dolayısıyla bunun üzerinden verilmiş vatandaşlıkların tamamının iptali gerekiyor. Yasaya aykırı bir kanun hükmünde kararnameyle yapılmış bütün bunlar."
Esad rejimi gitti, misafirlik bitti.
— Müsavat Dervişoğlu (@MDervisogluTR) December 11, 2024
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların burada bulunmasını icap edecek herhangi bir durum da kalmadı.
Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden hazırlanacak bir eylem planıyla sığınmacıların yurtlarına geri dönüşlerinin temin edilmesi üzere hükûmetin… pic.twitter.com/jVyJAbm8y1
İYİ PARTİ'NİN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ
Asgari ücretle ilgili görüşlerini de dile getiren Dervişoğlu, "Türkiye'nin yüzde 65'i asgari ücretle geçiniyor. Burada bir hesaplama yaparken elbette ki işçinin hakkını, hukukunu ve yaşam standartlarını koruyacaksınız. İşverenin de pozisyonunu dengeleyeceksiniz. Dolayısıyla afaki rakamlar konuşmanın çok yararlı olacağı kanaatinde değilim. Yani makulü anlatmak ve onu makbul hale getirmek lazım.
Ekonomi kurullarında yetkili arkadaşlarımız Türkiye'nin şartları, işverenin durumu, asgari ücretin işverene maliyeti açısından meseleye yaklaşarak, asgari ücretin en az 28 bin lira olması gerektiği hususunda hemfikir olduk." ifadesini kullandı.