Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında, trafikteki araçlar için geliştirilmiş canlı algılama yazılımından uzaktan su kaçak tespit sistemine kadar çeşitli projeler geliştirdi. Bu projeler, günlük yaşamı kolaylaştırmayı ve can ve mal kaybını en aza indirmeyi hedefliyor. Her bir projeyi farklı bir firma destekledi ve bu akıllı projeler, Yaşar Üniversitesi Fuaye Alanı'nda sergilendi.

Gençler, iş yaşamında ve günlük hayatta kolaylık sağlayan projelerin yanı sıra çevre ve insan sağlığını etkileyen sorunlara da çözümler sunuyor. Projelerin düşük maliyetlerle oluşturulduğu vurgulanıyor.

tarımsal-ilaçlama
 

Bunlardan biri olan Tarımsal İlaçlama Sistemi projesi, Saadet Müzehher Eren ve Mertcan Serdar Sert tarafından geliştirildi ve danışmanlığını Prof. Dr. Mustafa Gündüzalp yaptı. Bu proje, çevreye, insan sağlığına ve ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor. Geleneksel tarımsal ilaçlama yöntemleri çevre ve insan sağlığı için zararlı kimyasalların aşırı kullanımına neden olurken, bu proje traktörlere takılan kameralar ve görüntü işleme yöntemleri kullanarak zararlı otları tespit ediyor ve sadece bu alanlara ilaçlama yapılmasını sağlıyor.

can-dostların-kaybının-önlemi
 

Diğer bir proje ise trafikteki can dostlarımızın kaybını önlemeyi hedefliyor. Metehan Kaya, Berke Kayhan ve Ozan Arslan'ın öğrenci projesi, Doç. Dr. Burhan Gülbahar'ın danışmanlığında gerçekleştirildi. Bu proje, klasik ve kuantum makine öğrenme yöntemlerini birleştirerek trafikteki araçlar için canlı algılama yazılımı sunuyor. Otonom sürüş yapan araçlarla yoldaki hayvanların kazalara karşı korunmasını sağlayan bu yazılım, kedi ve köpek gibi hayvanların trafik kazalarında kaybedilmesini ve sürücülerin hatalarını en aza indirmeyi amaçlıyor.

su-kaçak-kontrol-sistemi
 

İlayda Özdemir, Dilruba Öztürk ve Hayri Murat Sağıroğlu tarafından geliştirilen Uzaktan Su Kaçak Kontrol Sistemi projesi ise evlerde büyük su hasarlarını önlemeyi hedefliyor. Dr. Hacer Şekerci Öztura'nın danışmanlığını yaptığı bu proje, su sensörleri yerleştirilerek balkon, banyo, lavabo altı ve mutfak gibi alanlarda su kaçağının algılanmasını sağlıyor. 10 saniye sonra alarm çalarak sinyal veren ve geliştirilen sistemle birlikte vana otomatik olarak kapanıyor.


 

Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Ev Sistemi projesi ise Hasan Barış, Ulaş Ceylan ve Batuhan Kılınç tarafından geliştirildi ve Dr. Öğretim Üyesi Mahit Kutay danışmanlığında gerçekleştirildi. Bu projede, hırsızlık, yangın, su baskını ve gaz kaçağı gibi sorunlara çözüm olacak bir sistem sunuluyor. Proje, ev sahiplerine e-mail olarak fotoğraf göndererek alışılmadık durumları tespit ediyor. Bu sistem evlerde, fabrikalarda, iş yerlerinde, hapishanelerde ve insan sağlığı ve güvenliğinin önemli olduğu her yerde kullanılabilir.

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdiği bu projeler, günlük hayatı kolaylaştırmayı, çevre ve insan sağlığını korumayı hedefliyor. Bu gençler, yaratıcılıklarını ve bilgi birikimlerini kullanarak değerli projelere imza atmış durumdalar.

(İHA)
Editör: Vesim Parlar