Besin alımınızı artırmanın basit bir yolunu arıyorsanız tek yapmanız gereken günde bir muz yemektir.
Meyvenin potasyum, C vitamini, B6 vitamini, lif ve daha fazlası gibi uzun bir besin listesi vardır.
İyi haber şu ki, muzları diyetinize eklemek kolaydır. Bunlardan birini yoğurda ekleyin ya da bir tane alın ve yiyin.
Her gün bir muz yemek sağlıklı bir diyet seçimidir, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin çünkü karbonhidratlardan gelen kaloriler şeker alımında aşırı yüklenmeye yol açarak yüksek tansiyona neden olabilir.
Muzda az miktarda protein ve hiç yağ bulunmaz. Ancak karbonhidrat, su, lif ve antioksidanlar açısından zengindirler. ABD
Tarım Bakanlığı'nın FoodData Central'ına göre, bir orta boy muz 1 gram protein, 29 gram karbonhidrat, 3 gram lif ve 112 kalori içeriyor.
Meyve ayrıca Günlük Değerin (DV) %12'sini C vitamini, %7'sini DV riboflavin, %10'unu potasyum ve %8'ini DV magnezyumu içerir.
Muz, sindirim sırasında bir jel oluşturmak üzere sıvı içinde çözünen yüksek düzeyde çözünür lif içerir . Olgunlaşmamış muzlarda sindirilemeyen bir lif olan dirençli nişasta bulunur.
Bu iki tür lif, kan şekeri düzeylerini düzenlemek ve iştahı düzenlemek için birlikte çalışır.
Muz , sindirimin iyileştirilmesiyle bağlantılı olan yüksek düzeyde diyet lifi içerir .
Olgunlaşmamış muzlar, kalın bağırsağınıza giden ve bağırsak bakterileri (probiyotikler) için faydalı bir besin haline gelen bir prebiyotik olan dirençli nişasta içerir.
Hem olgun hem de olgunlaşmamış muzlarda bulunan bir lif olan pektin, dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve potansiyel olarak kolon kanseri riskini azaltabilir.
Muzdaki doğal şeker üçlüsü (glikoz, fruktoz ve sukroz) karbonhidratlarla birleştiğinde, meyveyi kendinize gün boyu uzun süreli enerji vermenin mükemmel bir yolu haline getirir.
Muz ile kilo kaybı arasındaki bağlantıyı analiz eden doğrudan çalışmalar olsa da, meyvenin birçok özelliği kilo vermeye yardımcı olduğuna işaret ediyor.
100 kalorinin biraz üzerinde olan muzlar besleyicidir, doyurucudur ve lifle doludur, bu da kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir.
Çözünür lif, sindirim sistemine hacim kazandırır ve sindirimi yavaşlatır. Ancak meyvenin protein oranı düşük olduğundan onu protein açısından zengin bir gıdayla eşleştirmek önemlidir.
Muz, kan basıncını düşürmeye ve hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilecek harika bir potasyum kaynağıdır .
Magnezyum, kalp sağlığı için önemli olan başka bir besindir ve besin eksikliği ( hipomagnezemi ), kalp hastalığı riskinin artması, yüksek tansiyon ve kandaki yüksek düzeyde yağ ile ilişkilendirilebilir.
Meyve sodyuma karşı koyar ve diyete denge getirir.
Flavonoidler ve aminler, muzda bulunan antioksidanlardan bazılarıdır ve kalp hastalığı ve makula dejenerasyonu riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Muz aynı zamanda oksidatif stresin saldırısını önleyebilen ve yaşlanmayı geciktirebilen bir dopamin ve kateşin kaynağıdır.
Muz, vücutta serotonine dönüştürülen ve doğal olarak ruh halinizi iyileştiren triptofan açısından zengindir; bu da onu tam anlamıyla rahatlatıcı bir yiyecek haline getirir.
Özellikle tip 2 diyabet başta olmak üzere birçok kronik hastalığı olanlar için önemli olan çalışmalar, dirençli nişastayı diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmenin insülin duyarlılığını artırabildiğini ve vücudun hormona daha duyarlı olmasını sağladığını göstermiştir.
Muzdaki potasyum seviyeleri böbrekleri sağlıklı tutmak için faydalı olabilir. Potasyum ayrıca düşük kan basıncıyla da bağlantılıdır.