Kalp sağlığı, yaşam kalitemizi doğrudan etkileyen hayati bir unsurdur. Nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikâyetlerle ortaya çıkan mitral kapak hastalıkları, günümüzde tıp teknolojisinin sunduğu gelişmelerle başarılı ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Prof. Dr. Cengiz Köksal, Türkiye’deki hastalara Avrupa ve Amerika’daki en son mitral kapak ameliyatı yöntemlerini sunarak, kalp cerrahisinde önemli bir yenilik sağlıyor. Kalp çalışırken yapılan 3 cm’lik kesi ile mitral kapak tamiri, hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırırken, enfeksiyon riskini de minimuma indiriyor. Prof. Dr. Köksal, bu modern yöntemlerle, hastaların daha hızlı bir şekilde günlük yaşamlarına dönebildiklerini belirtiyor.
ŞOK Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Köksal, Türkiye’deki mitral kapak ameliyatlarındaki yenilikleri ve bu yeniliklerin hastalara sağladığı avantajları detaylı bir şekilde anlatı…
Sayın Prof. Dr. Köksal, mitral kapak hastalıklarının tedavi sürecinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını biliyoruz.

 Prof. Dr. Cengiz Köksal

Türkiye’de sunulan bu yenilikler nelerdir?

Evet, son beş yılda mitral kapak ameliyatları konusunda büyük ilerlemeler kaydettik. Artık hastalarımızı göğüs kafesini açmadan, sağ veya sol koltuk altından sadece 4 cm’lik bir kesikle tedavi edebiliyoruz. Kalp durmadan, 3 cm’lik bir kesi ile mitral kapak tamiri yapılması, günümüzde ulaştığımız en önemli noktadır. Bu, hem hastalar hem de hekimler için büyük bir değer taşıyor.

Kalp durdurulmadan yapılan ameliyatların avantajları nelerdir?

Kalp akciğer makinesi kullanılmadan yapılan bu yöntem, hastalar için ciddi avantajlar sunuyor. Bu sayede hastalar, daha düşük bir ölüm riskiyle karşılaşıyor; çünkü kalp akciğer makinesine bağlı olmadıkları için komplikasyon riski minimuma iniyor. Özellikle yaşlı ve ek hastalıkları olan hastalar için bu yöntem, iyileşme sürecini hızlandırıyor ve hastanede kalış sürelerini kısaltıyor.

Mitral kapak tamirinin sağ koltuk altından yapılmasının avantajları nelerdir?

Koltuk altından yapılan 4 cm'lik kesi, hastalarımıza iki önemli sağlık avantajı sağlıyor. Öncelikle, ameliyat sonrası kan sulandırıcı kullanma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Bu, özellikle genç kadınlar için hamilelik süreçlerini daha rahat geçirebilmeleri açısından kritik bir avantaj. Ayrıca, bu yöntemle hastalar daha hızlı normal yaşamlarına dönebilirler ve estetik açıdan da büyük bir konfor sağlıyor.

Sağ koltuk altından mitral kapak değişimi nasıl yapılıyor?

Mitral kapağı ile kireçli olup zorunlu değişmesi gereken durumlarda kapak değişimi sağ koltuk altından küçük kesi ile yapılabiliyor. Bunun avantajı özellikle yaşlı, kilolu ve diabetik hastalarda ameliyat sonrası iyileşmenin hızlı olması ve çok daha az enfeksiyon riskinin olmasıdır. İleri yaşta ve kalp fonksiyonları kısmen bozulmuş olan hastalarda, hızlı bir şekilde normal günlük hayata dönmeyi sağlayan bu yöntemde hasta konforu en üst düzeyde oluyor.

Kalbi durdurmadan mitral kapak değişimi mümkün mü?

Evet, bu yöntem özellikle açık kalp ameliyatı için yüksek risk taşıyan hastalar için çok avantajlı bir çözüm sunuyor. Sol meme altından 3 cm’lik küçük bir kesiden mitral kapak değişimi yapabiliyoruz. Bu teknik, hastaların kapak sorunlarını kalıcı olarak çözerek, geçici değil, kalıcı bir tedavi sağlıyor.

Sol meme altından kalp durdurmadan mitral kapak tamiri nasıl yapılıyor?

Mitral kapak tamirinde son zamanların en önemli buluşu olan bu tekniği hastalarımıza sunabiliyoruz. Yurt dışında yaygın kullanılan bu ameliyat yöntemi artık ülkemizde de uygulanmaktadır. Bu teknik ile hastalar kalp akciğer makinesi bağlanmak zorunda kalmadan, kalp çalışıyor iken mitral kapakları tamir edilebiliyor. Seçilmiş hastalarda kullanılan bu yöntem, sağ meme altından 3 cm'lik bir kesi ile yapılabiliyor. Hastalar kalp akciğer makinesine bağlanmak zorunda kalmadığından ölüm riski %1'dir.  Özellikle ameliyat riski yüksek, yaşlı ve ek hastalıkları olan hastalar için çok avantajlı bir ameliyat tekniğidir. Ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasının en önemli avantajı ölüm riskini azalmasının yanında hastaların yoğun bakım ve hastane kalış sürelerinin azalmış olmasıdır. Ameliyat sonrası ortalama 1 gün yoğun bakım ve 2 günde hastane kalış sonrası hastalar taburcu edilmektedir.

Peki, mitral kapak değişimi nasıl oluyor?

Mitral kapak ameliyatlarında hayati riskleri arttıran en önemli neden kalbin durdurularak hastanın kalp akciğer makinesine bağlanmasıdır. Sol meme altından yapılan 3 cm’lik küçük bir kesi ile mitral kapak kalp çalışıyor iken değiştirilebiliyor. Özellikle açık kalp ameliyatı için yüksek risk taşıyan, kalp fonksiyonları ileri bozulmuş ve kapağının tamir şansı olmayan hastalar için tasarlanmış kalıcı bir tedavi yöntemdir. Bu yöntem kasıktan yapılan tamir yöntemleri gibi geçici bir çözüm olmayıp hastanın kapak sorununu kalıcı olan çözer.

Son olarak, hastalara önerileriniz nelerdir?

Mitral kapak hastalığına dair belirtiler yaşayan hastalarımız, zaman kaybetmeden bir kalp cerrahisi uzmanına başvurmalılar. Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitesini artırmak için son derece önemlidir. Sağlık, en büyük sermayemizdir.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR