Hayattaki küçük şeylerin kıymetini bilmek sağlığınız üzerinde kalıcı etki bırakabilir. Minnettarlık duygusunun fiziksel sağlık ve duygusal refah için faydalı olduğu, geçmiş araştırmalar tarafından gösterilmiştir. Yeni bir çalışma, daha fazla minnettarlık deneyimleyenlerin ölme riskinin de düşük olduğunu buldu. Uzmanlar bu çalışmanın minnettarlığın uzun ömürlülük üzerindeki etkilerini inceleyen ilk rapor olduğunu söylüyor.

YÜZDELER BELİRLENDİ

Araştırmacılar, ABD'de 2016 yılında 69 ila 96 yaşları arasındaki yaklaşık 50.000 kadını kapsayan ve altı sorudan oluşan bir "şükran" anketini tamamlayan "Hemşirelerin Sağlık Çalışması"ndan elde edilen verileri kullandı. Katılımcılardan, "Hayatımda şükran duyacağım çok şey var" ve "Çok çeşitli insanlara minnettarım" gibi ifadelere ne kadar katıldıklarını derecelendirmeleri istendi. Araştırma ekibi, en yüksek ve en düşük şükran duygusuna sahip kadınların yüzdesini bu şekilde belirledi.

YÜZDE 9 DAHA DÜŞÜK

Araştırmacılar verileri yıllar sonra inceledi. En yüksek minnettarlık düzeyine sahip kadınların kardiyovasküler (kalp ve damar), kanser ve çeşitli hastalıklar da dahil olmak üzere herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin %9 daha düşük olduğunu buldular. Bu çalışma, JAMA Psychiatry dergisinde yayınlandı.

MİNNETTARLIK GÜNLÜĞÜ

Daha fazla minnettarlık duygusunu hayata geçirmek isteyenler için üç strateji öneriliyor. İlki, minnettar olduğunuz birkaç şeyi yazabileceğiniz bir minnettarlık günlüğü tutmak...  İkinci yöntem; hayatınızda olumlu izler bırakmış insanlara mektup yazmak... Evet teknoloji çağındayız ancak mektuplar bu konuda benzersizdir. Üçüncü yöntem ise "Teşekkür ederim" ifadesini biraz geliştirmek! Örneğin size kahve getiren bir yakınınıza sadece "Teşekkür ederim" demek yerine, "Kahve getirdiğin için minnettarım" benzeri ifadeler kullanmak....

Muhabir: Lila Okyanus