MİMAR SİNAN’IN USTALIK ESERİ
Camiinin günümüzde bile çözülemeyen pek çok sırrı ve özelliği bulunmaktadır. Edirne’de bulunan Selimiye Camii, Mimar Sinan için oldukça özel ve değerliydi. Mimar Sinan‘ın 80 yaşında inşa ettiği ve “ustalık eserim” diye nitelediği yapıt olan Selimiye Cami, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir.
Edirne’nin ve aynı zamanda Osmanlı Döneminin simgesi olan cami; 1569-1575 yılları arasında II. Selim’in emriyle yaptırılmıştır. Çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapı, kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan’ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösterir. Kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle 1620 metrekare, tümüyle ise toplam 2475 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43.28 metre olan 31.30 metre çapındaki kubbesiyle ilgi çeker. Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında taş, mermer, çini, ahşap ve sedef gibi süsleme özellikleriyle de son derece önemlidir.
SELİMİYE CAMİİ’NİN HİKÂYESİ
Birkaç rivayeti vardır. En önemli rivayeti Selimiye Camii bir lale bahçesinin üzerine inşa edilmiştir. Sahibi arsayı satmak istememiştir fakat sonradan fikrini değiştirmiştir. Camiye eklenecek bir lale motifi için söz aldıktan sonra arsayı satmıştır. Rivayetlere göre camide bulunan ters lale motifindeki lale bahçeyi, ters oluşu ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir.
(ALİ BALTACI)