Emekli maaşının 12.500 liraya çıkarılmasını da içeren kanun kabul edildi, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bu değişiklikler gündemde şu anda zirvede. Kamu görevlileri arasında toplu sözleşme ikramiyelerine 'eşitlik' gelirken sendika üyesi tüm memurların toplu sözleşme ikramiyesi alacakları kararlaştırıldı. Gözler şimdi kanunun ne zaman yayımlanacağında. Eğer 31 Temmuz'a kadar yayımlanırsa, Ağustos'ta geçerli olmuş olacak.

Kanunla beraber en düşük emekli aylığı 10.000 TL’den 12.500 TL’ye çıkartıldı. Temmuz ayında yapılan yüzde 24,73 zam uygulandıktan sonra ek ödeme dahil kök aylığı 12.500 TL’nin altında kalan emeklilere 12.500 TL ödenecek. Temmuz ayına ilişkin farklar da hesaplarına yatırılacak.

EYT'lileri nasıl ilgilendiriyor?

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için sağlanan işveren priminde 5 puan indirim uygulaması sona erecek. İşçilerin brüt ücretlerinin yüzde 2’si oranında işverenden kesilen kısa vadeli sigorta kolları primi yüzde 2,25’e çıkartılacak. Primlere ilişkin değişiklikler, kanunun Resmi Gazete’de yayımını izleyen ay başından geçerli olacak. Kanun 31 Temmuz’a kadar yayımlanırsa ağustos ayından geçerli olacak. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması ağustos ayına sarkarsa prim değişiklikleri eylül ayından geçerli olarak uygulanacak.

Emekli Kızılay çalışanlarına büyük müjde

Bazı istisnalar hariç emeklilerin kamu kurumlarında çalışması yasak. Çalışabilmeleri için emekli aylıklarını kestirmeleri gerekiyor. 2021 yılında çıkartılan kanunla Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı’nda emekli personelin emekli aylıkları kesilmeden çalışmalarına izin verildi. Daha sonra Antalya Diplomasi Forumu ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı da bu kapsama dahil edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ