Henley & Partners ve New World Wealth tarafından hazırlanan Henley 2024 Özel Servet Göçü Raporu'na göre, Çin son yıllardaki servet kaybı trendini sürdürerek net 15.200 milyoner daha kaybedecek ve bu alandaki liderliğini koruyacak. Hindistan ise 2023’te 5.100 olan milyoner kaybını 4.300'e düşürerek, milyoner kaybında Birleşik Krallık'ın ardından üçüncü sıraya gerileyecek. Güney Kore'de 2023’te 800 olan milyoner göçü 2024’te 1.200'e ulaşacak. Rusya, Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle 2022'de 8.500, 2023’te 2.800 milyoner kaybederken, bu yıl sadece 1.000 milyonerin göç edeceği tahmin ediliyor.

Küresel servet göçünde dönüm noktası

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, 2024'ün küresel servet göçünde bir dönüm noktası olacağını ve bu yıl dünya çapında 128.000 milyonerin taşınmasının beklendiğini söyledi. Demirel, bu göçlerin küresel ekonomi üzerinde önemli etkileri olduğunu ve servet göçlerinin büyük değişimlere işaret ettiğini belirtti. Milyonerlerin göç ettikleri ülkelerde yatırım yaparak ve istihdam yaratarak ekonomik katkılar sağladığını vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), sıfır gelir vergisi, altın vizesi ve lüks yaşam tarzı ile 2024'te 6.700 net milyoner girişi ile dünyanın en popüler ülkesi olacak. Hindistan, Orta Doğu, Rusya ve Afrika'dan gelen göçlerin yanı sıra İngiltere ve Avrupa'dan da yoğun bir göç dalgası bekleniyor. BAE'nin net 3.800 milyoner göçü ile en yakın rakibi ABD'den iki kat fazla yatırım çekeceği öngörülüyor.

Altını olanlar dikkat etsin: Kuyumcular bugünden itibaren almayacak Altını olanlar dikkat etsin: Kuyumcular bugünden itibaren almayacak

Raporda ayrıca, Singapur'un 3.500 net girişle üçüncü, Kanada'nın 3.200 net girişle dördüncü ve Avustralya'nın 2.500 net girişle beşinci sırada yer aldığı belirtiliyor. İtalya'nın 2.200, İsviçre'nin 1.500, Yunanistan'ın 1.200 ve Portekiz'in 800 yeni milyoner ağırlayacağı öngörülüyor. Japonya'nın ise Çinli milyonerlerin Tokyo'ya taşınma trendinin devam etmesiyle 400 yeni milyoner göçmeni kabul edeceği tahmin ediliyor.

Nakit varlıkları getiriyorlar

Burak Demirel, servet ve yetenek göçünün hedef ülkelere önemli faydalar sağladığını, göç eden milyonerlerin nakit varlıklarını da yanlarında getirdiklerini ve döviz gelirleri açısından hayati bir kaynak oluşturduklarını belirtti. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinin yeni iş kurabilecek girişimciler ve şirket kurucuları olduğunu, centi-milyonerler ve milyarderler için bu oranın yüzde 60'ın üzerinde olduğunu ifade etti.

İsrail, uzun yıllardır milyonerlerin göç ettiği ilk 10 ülke arasında yer alırken bu yıl ilk kez liste dışı kaldı. Burak Demirel, bu değişimin çatışmaların bir ülkenin cazibesini hızla ortadan kaldırabileceğini gösterdiğini belirtti.

Birleşik Krallık cazibesini yitirdi

Brexit sonrası Birleşik Krallık, milyonerler için cazibesini kaybetti. 2017-2023 yılları arasında Birleşik Krallık toplam 16.500 milyonerini göç nedeniyle kaybetti. 2024 yılı için beklenen 9.500 milyonerlik net çıkış, bu trendin devam edeceğini gösteriyor. Diğer yandan, Almanya'da milyoner nüfusu son 10 yılda yüzde 15, Fransa'da yüzde 14, Avustralya'da yüzde 35, Kanada'da yüzde 29 ve ABD'de yüzde 62 arttı.

Milyoner göçündeki artış, yatırım göçünde de paralel bir büyümeyi tetikliyor. Henley & Partners, son 12 ayda yaklaşık 200 ülkeden yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarına yoğun talep aldı. En fazla talep eden ülkeler Amerikalılar ve Hintliler olurken, İngilizler, Filipinliler ve Güney Afrikalılar da üst sıralarda yer aldı. En popüler programlar arasında Portekiz Altın İkamet İzni Programı, Yunanistan Altın Vize Programı ve İspanya Yatırım Yoluyla Oturum Programı öne çıkıyor. Malta da yoğun talep gören ülkeler arasında yer alıyor. Karayipler'de ise Antigua ve Barbuda ile Grenada yatırım yoluyla vatandaşlık programları varlıklı kişileri cezbetmeye devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ