Microsoft’un dünya çapında yaşadığı yazılım sıkıntısı birçok şirketi ağır etkiledi. 

Dünya’da sıkıntı yaşayan havalimanlarından FAA, Delta, United ve American Airlines uçuşlarının iletişim sorunu nedeniyle durdurulduğunu açıklarken Türkiye’de de Türk Hava Yolları (THY), bilgi işlem sistemlerinde yaşadıkları arıza sebebiyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde yaşanılan sıkıntıların giderilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı.

THY Basın Müşavirinden Açıklama

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, 

Değerli yolcularımız,

Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz. Dedi.

ABD Uçuşları İptal

Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) göre, United, Delta ve American Airlines gibi büyük havalimanı işletmelerininde dahil olduğu birçok ABD havayolunun tüm uçuşları yaşanan iletişim sorunu sebebiyle bu sabah iptal edildi.

FAA, yer durağının, varış noktalarına bakılmaksızın havayollarının tüm uçuşlarını etkilediğini söyledi.

ETKİLENMEYEN ŞİRKET KALMADI

Joe Tidy, BBC'de yaptığı açıklamada, "Tüm işaretler Crowdstrike'a yöneliyor," diyerek sorunun muhtemel kaynağını belirtti.

"Her şey bunun bir Crowdstrike sorunu olduğuna işaret ediyor. Windows'la ilgili bir sorun olsaydı daha da yaygın olurdu. Buradaki ironi elbette Crowdstrike'ın bir siber güvenlik ürünü olması ve bilgisayar ağlarını kesintilerden korumak için tasarlanmış olması."

Teknoloji Editörü Zoe Kleinman, antivirüs yazılımı geliştiren Crowdstrike isimli bir siber güvenlik şirketinin, Windows cihazlarını engelleyen bir yazılım güncellemesi yayımladığına dair raporların olduğunu belirtti.

Yeni Zelanda Parlementosunda Kesinti

Yeni Zelanda'da hem havaalanı hem de parlamentoda kesintiler meydana geldi. Christchurch Uluslararası Havaalanı, uçuşların geliş ve gidişlerini etkileyebilecek sistem sorunları olduğunu duyurdu. Ayrıca, Yeni Zelanda parlamentosunun bir sözcüsü de bilgisayar ağlarında problemler yaşandığını belirtti.

Telekomünikasyon Sistemlerinde Kesinti

Avustralya’da bulunan Telstra Group’da sistemlerinde kesintilerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Telstra Group, sosyal medya hesabı olan X üzerinden yaşanan küresel sorun sebebiyle bazı sistemlerinin bozulduğunu ve kullancılarına hizmet veremediklerini açıkladı.

İngiltere’de Yayınlar Kesildi

İngiltere’nin en büyük kanallarından bir tanesi olan Sky News dünya geneli yaşanan arıza sebebiyle yayın yapamadı. Sky News’in yönetim kurulu başkanı, yaşanan sorunlar sebebiyle bu sabah canlı yayın yapamadığını söyledi.

Check-İn İşlemlerinde Gecikme

Almanya’da bulunan Berlin Havaalanı, sosyal medya üzerinden teknik bir arıza nedeniyle check-inlerde gecikmeler yaşandığını bildirdi.

İspanya'da tüm havalimanlarında sorun yaşandığı bildirildi. İspanyol havalimanı işletmecisi, "Sorunu en kısa sürede çözmek için çalışıyoruz. Bu süreçte operasyonlar manuel sistemlerle devam ediyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Govia Thameslink Demiryolu'na ait dört marka (Southern, Thameslink, Gatwick Express ve Great Northern) sosyal medyada şu mesajları paylaştı:

"Şu anda ağımızın tamamında yaygın BT sorunları yaşıyoruz. BT ekiplerimiz sorunun temel nedenini belirlemek için aktif olarak araştırma yapıyor. Ayrıca, gerçek zamanlı müşteri bilgi platformlarımız da dahil olmak üzere diğer önemli sistemler de etkilendi. Lütfen seyahate çıkmadan önce yolculuğunuz hakkındaki bilgileri düzenli olarak kontrol edin."

Kaynak: Haber Merkezi