Doğu Karadeniz'de gece ve sabah saatlerinde soğuk hava etkisini gösterirken uzmanlar az bir süre kalan kış ayları öncesinde saç bakımına dikkat çekti. Özellikle şapka ve bere gibi aksesuarlar soğuktan korumak için önem taşırken, kafada uzun süre bulundurulması durumunda saç köklerine ve saçlara zarar verebiliyor. Bu nedenlerle saç dökülmeleri kış aylarında ciddi oranlara ulaşırken, uzmanlar soğuk havalarda saç bakımının önemine dikkat çekiyor.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

“Mevsim geçişlerinde daha çok artıyor”

Saçların kuruyup nemsiz kaldığını ifade eden uzmanlar şu bilgilere yer verdi: “Saç dökülmesi genetik olan, hormon bozukluğundan ve vitamin eksikliğinden olan bir şey. Tabi ki mevsim geçişlerinde bunlar daha çok artıyor. Bunun sebeplerin arasında; bere takılması, saçların kuruması, yıpranması ve insanların saçlarına bakım yaptırmaması yer alıyor. Normalde bir insanın saçı yüzde 50 dökülecekse, mevsim geçişlerinde bu oran yüzde 80’e ulaşabiliyor. Bu da özellikle saçların kuru ve nemsiz olmasından kaynaklanıyor. Saçın bir ‘ph’ oranı var. Bu saçın asitlik oranı. Burada ph cetveline göre rakamın 4,5 ila 5,5 arası olması lazım. Bu oran 7,5 ila 8,5 oranlarına çıktığında saçlar, yıpranmalara ve kopmalara maruz kalıyor. Bu oranın bu kadar yükselmemesi için saçlara keratin bakımı, keratin botoks bakımı, nem bakımı uygulanabilir ve bu sorunlar engellenebilir. Vatandaşlar, mevsim geçişlerinde bere kullandıkları için de saçlarının yıpranmasına ve kopmasına sebep olabiliyorlar. İnsanlarımız saç kestirmeyi, saçı yıkatmayı saç bakımı sanıyorlar. Aslında böyle bir şey yok. Gün içinde 3 öğün nasıl karnımız acıkıyorsa saçımızın da karnı acıkıyor. Bunun protein bakımı, nem bakımı, yıkaması gibi birçok kısmı var. Genellikle vatandaşlar evlerinde sülfatlı, silikonlu, parabenli şampuanlar kullandıkları için bu konuda sorun yaşayabiliyorlar. Genellikle her şampuanın içinde sülfat ve paraben var. Bu da saçın kurumasına sebep oluyor. Vatandaşlarımız sülfatsız ve parabensiz şampuanlar kullandıklarında saçlarının daha az kurumasını sağlarlar dökülmesini azaltabilirler.”

Saç dökülmesine iyi gelen besinler ve yağlar - Haber Ekspres- İzmir  Haberleri- Son Dakika Haberleri

Saç dökülmesine iyi gelen besinler

Dursun, saç dökülmesine iyi gelen ve sofradan eksik edilmemesi gereken besinleri şu şekilde sıraladı:

  • Yumurta: Kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı mutlaka günde 1 adet tüketilmeli
  • Kırmızı Et: Demir eksikliği saç dökülmesini hızlandırabilir. Demir içeriği yüksek besinleri günlük beslenme düzenine daha fazla eklemek saç dökülmesine karşı koruyucu özellik gösterir.
  • Balık: Haftada en az 2 kez balık tüketimi ile omega3 yağ asitlerinin alımı artırılır ve daha sağlıklı saçların oluşması desteklenir.
  • Kabak Çekirdeği: Çinko içeriği ile saçları besler, saç dökülmesine engel olur. Kabuklu kuruyemişler, çinko bakımından zengindir ve günde 1 avuç tuzsuz olarak tüketilebilir.
  • Avokado: E vitamini kaynağı, birçok sağlıklı yağ asidinin bir arada bulunduğu mucize besinlerden biri olan avokado, aynı zamanda B grubu vitaminleri barındırır ve saçları besler.
  • Tatlı Patates: Kırmızı ve turuncu renklerde olan bu besin A vitamininden oldukça zengindir. Saçlara parlaklık ve dayanıklılık sağlayabilir.
  • Badem: Çinko, selenyum ve magnezyum içeriği ile hem güçlü antioksidan hem de besleyici özellik gösterir. Saç kaybını önlemede günlük 1 avuç badem önerilir.
  • C vitamininden zengin meyveler: Kivi, çilek, mango, kuşburnu, turunçgiller güçlü ve parlak saçlar için günde en az 2 porsiyon tüketilmeli.
  • Tam Tahıllar: B kompleks vitaminlerden zengin olan rafine edilmemiş tahıllar günlük beslenme düzeninde en az 2 porsiyon tüketilmeli.
  • Chia Tohumu: Sağlıklı yağ asitlerinden, liften ve proteinden zengin chia tohumu saç dökülmesine karşı koruyucudur. Günde 1 yemek kaşığı tüketilebilir. 
Kaynak: HABER MERKEZİ-İHA