Mevlid Kandili'nin önemi, Mevlid Kandili'nde ne olduğu sıkça merak edilen konular arasında. Mevlid'in kelime anlamından başlayarak, Mevlid Kandili ile ilgili akıllara takılan sorulara tek tek cevap vereceğiz. Bu soruların başında Mevlid nedir?, Mevlid Kandili'nde ne oldu? ve Mevlid Kandili önemi ne? geliyor. İşte haberimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

MEVLİD NE DEMEK?

Mevlid aslında Arapça bir kelimedir. Ancak TDK Mevlit yazımını doğru olarak kabul etmektedir. Kelime anlamı ''doğum zamanı'' olan Mevlit, Türkçe'de Mevlit şeklinde yazılmalıdır.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Mevlit Kandili, Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür. Peygamber efendimiz (sav)'in doğduğu geceye Mevlit Gecesi denir. Bu nedenle İslam dünyası bu geceyi Mevlit Kandili olarak idrak etmektedir. 

MEVLİD KANDİLİ  TARİHİ

Diyanet, 2023 yılının Dini Günler takviminin çok önceden yayınlamıştı. Yayınlanan bu takvime göre 26 Eylül Salı günü Mevlit Kandili. Salı gününü Çarşamba gecesine bağlayan gece Mevlit Kandili olarak idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Mevlid Kandili'nde okunması gereken duaların dışında yapılması gereken ibadetler de bulunuyor. İşte Mevlid Kandili'nde yapılması gereken ibadetler şu şekildedir:

Oruç tutmak,

Kur'an-ı Kerim okumak,

Zikir çekmek,

Tevbe etmek,

Kaza ve nafile namazları kılmak,

Sadaka vermek, 

Helalleşmek.

Bu ibadelerin yanı sıra Mevlid Kandili'nde küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, sadaka verilmeli, kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır. Bunun yanında hayatını kaybetmiş yakınların kabirleri ziyaret edilmelidir.

MEVLİD KANDİLİ OKUNMASI GEREKEN DUALAR

İlk olarak Mevlid Kandili için okunması gereken dualara haberimizde yer vereceğiz. Mevlid Kandili'nde okunması gereken dualar şu şekildedir:

"Üzüntüden, kederden, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!"

Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur. Ardından ise "Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur.

Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:

"Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym"

Sonrasında ise sırasıyla hatme devam edilir:

Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.

100 kere: Salevat-ı şerife

Editör: Orhan Duman