Mevlid Kandili'nde yapılması gereken ibadetlerden birisi de oruç tutmaktır. Oruç tutmak için niyet edilir ve sonrasında Diyanet'in belirlediği namaz vakitlerine uyarak oruç saatleri belirlenir.. İslam alemi için büyük önem taşıyan Mevlid Kandili orucunun nasıl tutulacağı, nasıl niyet edileceği konusunda akıllarda kalan soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. İşte Mevlid Kandili'nde oruç tutulup, tutulmayacağı ve nasıl niyet edileceği konusunda merak edilen tüm bilgiler haberimizde bulunuyor.
MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?
Mevlid Kandili'nin olduğu gün oruç tutmak önemlidir. Ancak farz değildir. Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır.
İbni Hacer, mevlid kandilindeki ibadetin meşrûiyeti hakkında şu hadisi dile getirir: Zira Hz. Peygamber (s.a.v.), "Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…' der." (İbn Mâce, İkâmetü's-Salat, 191) buyurmuştur.
MEVLİD KANDİLİ ORUÇ NİYETİ
Mevlid Kandili orucuna o ayın ismini söyleyerek niyet etmek makul olan olarak kabul edilir.
İşte Mevlid Kandili oruç niyeti;
"Niyet ettim Allah'ım Rebiulevvel ayında senin ve Peygamberimiz için yarınki orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im." Kaza orucunu tutanlar ise şöyle söyleyebilir: "Niyet ettim Allah'ım kaza orucumu yarın Mevlit Kandili'nde tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im."
İslam dininde hiçbir şeyde olmadığı gibi Mevlid Kandili'nde ve ertesi gün oruç tutulması konusunda da dinde bir zorlama yoktur.
MEVLİD KANDİLİ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
Mevlid Kandili'nde okunması gereken duaların dışında yapılması gereken ibadetler de bulunuyor. İşte Mevlid Kandili'nde yapılması gereken ibadetler şu şekildedir:
Oruç tutmak,
Kur'an-ı Kerim okumak,
Zikir çekmek,
Tevbe etmek,
Kaza ve nafile namazları kılmak,
Sadaka vermek,
Helalleşmek.
Bu ibadelerin yanı sıra Mevlid Kandili'nde küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, sadaka verilmeli, kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır. Bunun yanında hayatını kaybetmiş yakınların kabirleri ziyaret edilmelidir.