Dünyanın en fazla Instagram kullanan beşinci ülkesi olan Türkiye'de, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2 Ağustos 2024 tarihinde aldığı kararla Instagramı yasakladı. Erişim engelinin dördüncü gününde BTK, Instagram yetkilileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu bir araya geldi.
Instagram'ın üst kuruluşu Meta, son dakika açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’de Instagram'a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."
AÇILMASI İÇİN 3 ŞART KONULDU
BTK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri ve Instagram yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmede Instagram'ın önüne 3 şart konulduğu iddia edildi. Bunlar;
- * Tüketici haklarına dikkat edin. Instagram kullanıcılarının paylaşımları kişisel ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli.
- * Katalog suçlarda içerikleri hızlıca kaldırın.
- * Terör örgütü PKK kırmızı çizgimizdir. Bu konuda da içerik kaldırmada sorunlar yaşanıyor. Daha hızlı hareket edilmeli.
İddiaya göre Instagram, Türkiye'nin PKK şartını kabul ederken suikaste uğrayan Hamas Lideri İsmail Haniye konusunda herhangi bir söz vermedi.
Görüşmeye ilişkin detayların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğu belirtilirken, İnstagram'ın açılmasına ilişkin nihai kararın kabine sonrasında duyurulacağı tahmin ediliyor.
İŞ BİRLİĞİ YAPILMADIĞINI SAVUNDU
AK Parti Genel Merkezi'nde İnsan Hakları Eğitim Programı'na katılan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı. Instagram'a getirilen erişim engeli için sert mesajlar veren Erdoğan "Bir dijital faşizm ile karşı karşıyayız" dedi ve görüşmelere rağmen Türkiye'nin hassasiyetleri konusunda iş birliği yapılmadığını savundu.
'İSRAİL KARŞISINDA SÜT DÖKMÜŞ KEDİYE DÖNÜYOR'
Cumhurbaşkanı; 'Mesele Türkiye olunca aslan kesilen ne kadar kurum ve kuruluş varsa hepsi İsrail karşısında süt dökmüş kediye dönüyor. Gelinen noktada, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarına bizzat şahit oluyoruz, gemi azıya çekti, azgınlaştılar. Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız.'
'ÖNÜNÜ KESECEK HİÇBİR ADIM ATMADI'
'Suç ve terör şebekeleri bu mecralarda istedikleri propagandayı yapıyorlar. Ama bu şirketler ellerinde her türlü imkan olduğu halde mağduriyetlerin önünü kesecek hiçbir adım atmadı. Amerika ve Avrupa'daki kurallara uyma noktasında gösterdikleri özeni, mesele Türkiye olunca bilinçli şekilde esirgiyorlar. Daha önce defalarca görüştük ancak gereken işbirliğini tesis edemedik. Türkiye'nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir.' ifadelerini kullandı.