BTK'nın aldığı karar doğrultusunda Türkiye'de sosyal medya platformu Instagram'a 2 Ağustos Cuma günü sabah saatlerinde erişim engeli getirilmişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu saatler önce BTK tarafından erişime engellenen sosyal medya platformu Instagram ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve 'Bu ülkenin kanunları kuralları yok mu? Elbette var, siz de bunlara uymak zorundasınız. Zannediyorum çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar. Instagram konusunda ciddi bir aşama kaydettik, talepleri karşıladıklarında erişimi sağlayacağız.' demişti.
AÇIKLAMA GETİRDİ
Meta, hükümetin Instagram'a erişim engeli getirilme gerekçesi olarak sunduğu "katalog suçlarla" ilgili içeriklerin yeterince kaldırılmadığı iddiasını yalanlayarak, bu tür içeriklere yönelik 2 bin 445 adet içeriğin zaten kaldırıldığını açıkladı.
Türkiye'de 57 milyon kullanıcısı bulunan Instagram, 2 Ağustos'ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kapatıldı. Hükümet yetkilileri, platformun Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uyum sağlamadığını ve katalog suçlarla ilgili yasal talepleri yerine getirmediğini ileri sürdü. Ancak Meta, FreeWEB Turkey'den Ali Safa Korkut'un aktardığına göre, bu iddiaların aksine, Instagram'ın çatı şirketi olarak, engellemeden iki gün önce yayınladığı Şeffaflık Raporu'nda, 2024'ün ilk yarısında Türkiye'den gelen erişim engeli taleplerine uygun şekilde 2 bin 445 içeriği kaldırdıklarını belirtti.
KALDIRILAN İÇERİK SAYISINI VERDİ
Meta'nın raporuna göre, 1 Ocak - 30 Haziran tarihleri arasında Türkiye'den toplam 2 bin 953 kaldırma talebi alındı. Bunlardan 2 bin 580'i katalog suçlarla ilişkilendirilmiş içerikleri kapsıyordu. Meta, bu içeriklerden toplam 2 bin 445'ini kaldırdığını, geri kalanların ise incelemeye tabi tutulduğunu ifade etti. Kaldırılan içerikler arasında, hükümetin sıklıkla vurguladığı katalog suçlar ve milli güvenlik tehditleri bulunuyordu.