Avrupa Şampiyonası son 16 turunda Milli takımımız Avusturya ile kozlarını paylaşmış, karşılaşmanın 1. dakikasında ve 59. dakikasında sahneye stoper oyuncusu Merih Demiral çıkıp 2 gole imza atmıştı. Türkiye’nin galibiyetinin yanı sıra Merih Demiral’ın maç sonunda yaptığı Bozkurt işareti de çok konuşulmuştu. UEFA Faeser’in şikayetiyle Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı.

Ekran Resmi 2024 07 15 16.18.02

BİRÇOK FARKLI ÜLKEDE KULLANILIYOR

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise "Türk aşırı sağcıların sembolünün stadyumlarımızda yeri yok" ifadelerini kullanmıştı. Olanların ardından Almanya Bremen'de 'bozkurt selamı'na benzediği için eğitimcilerin kullandığı el işareti yasaklandı. 

Bozkurt selamıyla aynı şekilde yapılan 'sessiz tilki" işareti, Almanya'da ve birçok farklı ülkede uzun yıllardır, sınıfta öğrencilerin susması gerektiği anlamında eğitimciler tarafından kullanılıyor. 

Merihhhhh

İLBER ORTAYLI AÇIKLAMIŞTI

Türkiye'de de tartışmalara neden olan konuyla ilgili, Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı 'bozkurt' işaretiyle ilgili son noktayı koymuş ve “Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür." diyerek söze başlayan Ortaylı, "Destanları, hikâyeleri var. Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir. O yüzden yaşam savaşı veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır.' demişti. 

'KİMSEYİ ALAKADAR ETMEZ'

Sözlerine devam eden profesör; 'Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır. Roma’nın (Remus ve Romulus’u büyüten) kurduyla bağlantısı var mıdır bilemem ama başka milletler de kullanmıştır onu. Macarlar mesela. Ayrıca Volga Nehri boyunca kullanılır o sembol. Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller.' ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: DEMET SAROVA