Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkanı olarak toplu sözleşmeyle ilgili şunları dile getirdi: "Oransal zam noktasında tam bir uzlaşma sağlayamamış olabiliriz, ancak hem hizmet kolu tekliflerinde hem de genel bölümde kritik konularda önemli adımlar attığımızı gözlemliyoruz." Yalçın, ayrıca "Enflasyon farkı zam gibi bir sunumla ele alınıyor" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 6.5 milyon memur ve emekliyi ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, hükümetin ilk iki teklifi sendikalar tarafından reddedilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci teklifte, ilk teklife kıyasla kamu personeline 2024'ün ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10 oranında zam önerdi.

Kamu işverenin ilk iki teklifinde yer alan 2025 zam teklifi ise yüzde 6+5 şeklinde belirlendi.

"Refah payı isteğimiz konformist bir beklenti değil"

Toplu sözleşme görüşmelerinin 21. gününü geride bıraktığımızı ve son 36 saate girdiğimizi vurgulayan Yalçın, "Refah payı talebimiz, enflasyonist bir ortamda sadece konformist bir beklenti değil, aynı zamanda alım gücümüzü koruyacak güçlü bir araçtır. Kamu işvereni ve hükümetten yarın, 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen'e imza attıracak bir teklif bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yalçın, görüşmelerin durumuna yönelik olarak da "Oransal zamda tam bir uzlaşmaya ulaşamamış olabiliriz, ancak hizmet kolu tekliflerinde ve genel bölümde bazı kritik konularda önemli ilerlemeler kaydettiğimizi gözlemliyoruz" şeklinde bir değerlendirme yaptı.

"Enflasyon farkı zam gibi sunuluyor"

Enflasyon farkıyla ilgili de görüş belirten Yalçın, "Şu an gördüğümüz durum, 6 aylık bir süre zarfında yaşayacağımız zorlukların sonunda elde edeceğimiz enflasyon farkının bir tür zam olarak sunulmasıdır. Açıkça ifade ediyorum, enflasyon farkı sadece kamu işvereninin bir jesti değil, aynı zamanda toplu sözleşme kazanımımızın ve geçmişe dönük alacaklarımızın bir parçasıdır" dedi.

Kamu işverenin ilk iki teklifinin beklentilere cevap vermediğini vurgulayan Yalçın, 2024 için taleplerini üç aylık dönemlere yayarak sunduklarını hatırlatarak, beklentilerini şu şekilde sıraladı:

"Önemli olan, masada beklenenin gerçekleşmesidir. Beklentimiz net ve açıktır. Mantıklı, piyasa koşullarını göz önünde bulunduran, öngörülen enflasyonu göz ardı etmeyen, refah payını içeren ve kamu çalışanlarının reel alım gücünü artıracak yeni bir teklif sunulmasıdır. Bu nedenle yüzdelik zamda olumlu bir tavır bekliyoruz ve refah payında olumlu bir adım atılmasını istiyoruz."

Yeni bir toplantı yarın gerçekleşecek. Memur-Sen'in ikinci teklifi de kabul edilmemesi nedeniyle kamu işvereni ve sendikalar, 22 Ağustos'ta tekrar masaya oturacaklar.

Tarafların yine anlaşamadığı bir durumda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu noktada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeyle ilgili kararını açıklayacak.

Memur-Sen, 2024 yılı için yüzde 70 oranında bir zam talep etmişti. Konfederasyon, toplu sözleşme masasında yetkili olarak yer aldı ve 2024 için üçer aylık dönemler halinde refah payını da içeren şekilde birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda ise yüzde 10 artış isteğini dile getirdi.

Ayrıca, 2025 yılı için de altışar aylık dönemler halinde refah payını da içeren birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talebinde bulundu.

haber merkezi

Editör: Funda Işık