Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye’den çalınan eserlerin geri alanması için uzun zamandır çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Bakanlık yetkilileri, 1995 yılında, ABD’nin Los Angeles kentindeki J. Paul Getty Müzesi’nin Villa Koleksiyonu’nda sergilenen bronz sedirin Türkiye’den kaçırıldığını iddia ederek müzeye başvurmuştu. Müze eseri iade etmek istemese de 29 yıl süren mücadele sonunda bronz yatak yeniden Türkiye'ye döndü. 

Sedirr 1726655635

Gelişmeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  sosyal medya hesabından duyurdu. Ersoy; “Türünün nadide örneklerinden birisi. 35-40 yıl sonra bu tarihi eserin peşine düşerek ülkemize iade edilmesini sağladık. Uluslararası alanda yürüttüğümüz kararlı girişimler ve başarılı iş birliği sayesinde, M.Ö. 530 yılına tarihlenen nadir bronz sedirin J. Paul Getty Müzesi’nden ülkemize iadesini sağladık. Bu önemli eserin ait olduğu topraklara dönmesi, kültürel mirasımızın korunmasında büyük bir adım.

Kacak Kazi 1726655648

Bu süreçte gösterdikleri iş birliği için Getty Müzesi'ne ve eserlerin iadesi süresince özveriyle görev yapan tüm Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.
Birlikte çalışarak kültürel değerlerimizi korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı. 

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY