Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağ olarak adlandırılan Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) açık farkla seçimi kazanmasının ardından 9 Haziran'da parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı.

Bu siyasi gelişmeler, EURO 2024'e katılan Fransa Milli Futbol Takımı'nın şampiyonluk mücadelesi sırasında turnuvaya gölge düşürdü. Öte yandan, Real Madrid'in yeni oyuncusu Kylian Mbappe, milli takımı bırakabileceğine dair şaşırtıcı bir açıklama yaptı.

"AŞIRI UÇLAR İKTİDARIN KAPISINDA"

Fransa için kritik bir süreçte olduklarını vurgulayan Mbappe, "Ülkemizin tarihinde çok önemli bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. Bu nedenle tüm Fransız halkına ve özellikle genç nesle seslenmek istiyorum. Bizim fark yaratabilecek bir nesil olduğumuzu düşünüyorum. Aşırı uçların iktidarın kapısında olduğunu ve ülkemizin geleceğini şekillendirebileceğimiz bir fırsata sahip olduğumuzu çok net bir şekilde görüyoruz. Bu nedenle tüm gençleri oy kullanmaya ve durumun önemini kavramaya çağırıyorum. Umarım sesimizi mümkün olduğunca çok kişiye duyurabiliriz. Ülkemizin değerleri olan hoşgörü, çeşitlilik ve saygıya olan inancımızı korumamız gerekiyor. Fransız halkına güveniyorum, her bir oy önemlidir. Gerçekten doğru seçimi yapacağımızı ve 7 Temmuz'da bu formayı gururla giyebileceğimizi umuyorum" dedi.

İşte ‘Ülkenin çivisi çıktı’ videosu! İşte ‘Ülkenin çivisi çıktı’ videosu!

MARCUS THURAM'A DESTEK

Marcus Thuram'ın aşırı sağcı RN'nin durdurulmasına yönelik görüşlerine destek veren Mbappe, "Marcus ile aynı değerleri paylaşıyorum. O, sadece fikrini ifade etti ve ben de onun yanındayım. Ülkemizi temsil edecek bir liderin bizim değerlerimize uygun olması önemlidir" şeklinde konuştu.

Fransa'da yapılacak yasama seçimleri 30 Haziran'da ilk tur ve 7 Temmuz'da ikinci tur olmak üzere iki aşamada gerçekleşecek. Seçimler sonucunda Fransa Cumhuriyeti'nin 17. Ulusal Meclisi'ne 577 üye seçilecek.

RN, Marine Le Pen'in babası Jean-Marie Le Pen'den görevi devralmasından bu yana 2012'den itibaren giderek artan bir başarı grafiği gösteriyor. 2022'de Yasama Meclisi'nde 89 sandalye kazanarak büyük bir sıçrama yapan parti, 2017'de sekiz sandalyeyle, 2012'de ise iki sandalyeyle temsil edilmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ