Ekmek satışında uygulamaya giren yeni düzenleme ile ekmeklerin üzerinde hangi unun kullanıldığı, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgilerin bulunması zorunlu hale geldi. Fırıncılar, bu düzenlemenin ek maliyetler getireceğini ve pratikte zorluklar oluşturacağını ifade ediyor.

Ekmek satışıyla ilgili yeni düzenlemeye resmen hayata geçirildi. Bu yeni düzenlemeye göre, ekmeğe bazı standartlar getirildi. Hayata geçirilen bu düzenleme kapsamında ekmek; kabaracak, iyi pişecek fakat yanmış olmayacak, elle temas edilmeyecek, fırın adı, nerede ve ne zaman üretildiği de üzerinde yazılı olacak.

MERAK EDİLENLER ETİKETTE

Yeni düzenlemeyle birlikte getirilecek kriterleri Türk Standartları Enstütüsü (TSE) tarafından belirledi. Ambalajın üzerindeki etikette, tüketicinin merak ettiği her türlü bilgi yer alacak.

Ambalajlı ekmeğin paketi üzerinde hangi un kullanıldıysa o un yazılacak. Üretildiği tarih, son kullanma tarihi ya da raf ömrü de ayrıca paketin üzerinde yer alacak. Eğer ürün ambalajsızsa o ürüne el değmemesi için ya kağıda sarılacak ya da poşete koyulacak.

FIRINCILAR TEPKİLİ

Ekmeğe getirilen yeni standartlar tüketicilerden olumlu tepki alırken, fırıncıları ise hayata geçirilen bu yeni düzenlemeye oldukça tepkili.

ATV Haber'e konuşan fırıncı Fehmi Aksünür, “Sıcak sıcak satış varken, soğuk satıştan kim faydalanır? Müşteri rahatça ekmeğini almak ister. Akşamdan kalan ekmeği biz sabah satamayız. Sıcak çıkan ekmeği bekletemeyiz. Kimse almaz.” İfadelerini kullandı.

Bir başka fırıncı İshak Atış ise “Biz paket ekmek yapmıyoruz. Ekmek için bir katkı maddesi de kullanmıyoruz.” İfadelerini kullanırken, söz konusu etiket düzenlemesinin ekstra da bir maliyet getireceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ