Türkiye’nin en iyi bulguru Mardin şehrimizde üretiliyor. Biz de geçtiğimiz günlerde Basın Platformu olarak gittiğimiz Mardin’de Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Mir Duy Bulgur Fabrikasının sahibi Nusrettin Duyan ve Önder Duyan’ın misafiri olduk. Buralara kadar gelmişken bulgur nasıl üretiliyor görmek istedik. Bizler için hazırlanan ikramlardan sonra yediğimiz bulgurların tadı damağımızda kaldı. Sindirim sistemimizde ne bir şişkinlik ne bir hazımsızlık yaşadık.
Peki, neydi bu Mardin bulgurun sırrı?
Sohbetimiz sırasında Nusrettin ve Önder Duyan ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, merak ettiğimiz sorularımızı sorarak üretim sürecinden ihracata kadar pek çok konuyu ele aldık. Hatta Mardin bulgurunun sırrını da…
Kuruluş hikâyeniz ve fabrikanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
2010 yılında aile şirketi olarak kuruldu. Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde modern ve hijyenik üretim tesisimizi kurarak yola çıktık. 30 yıla aşkın tecrübemizi son teknoloji makinelerle birleştirdik. İnce pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, İri pilavlık bulgur, şehriyeli bulgur, köftelik bulgur ve aşurelik buğday gibi ürünleri üretmeye başladık.
Organize de herkes bulgur mu üretiyor?
Ağırlıklı olarak un, bulgur ve mısır ihracatı üzerine kurulu bir organize. Son yıllarda farklı sektörlerde de yatırımlar yapılıyor ama özellikle buğdayın burada yetişmesi nedeniyle un ve bulgur üretimi ön planda.
Üretim sürecinizde kaliteye nasıl önem veriyorsunuz?
Bizim için kalite, üretimin bir sonucu değil, bir başlangıcıdır. Üretim süreçlerimizde tüm detayları titizlikle kalite kontrolden geçiriyoruz. Gelişmiş fiziki, kimyasal ve mikrobiyolojik laboratuvarlarımızla tüm gıda güvenliği prensiplerini uyguluyoruz. Ürünlerimiz tüketicilere sunulmadan önce detaylı bir şekilde incelenir.
LEZZETİNİ MARDİN’İN TOPRAKLARINDAN VE GÜNEŞİNDEN ALIR
Marketlerden aldığımız bulgurla sizin ürettiğiniz bulgur arasındaki fark nedir?
Bizim Mardin bulgurunun en büyük farkı, üretim sürecinde hiçbir katkı maddesi kullanmamamız. Hedik dediğimiz kaynatılmış buğdayı açık alanda, saha dediğimiz alanlarda kurutuyoruz. Bu doğal süreç, bulgurumuza eşsiz bir lezzet katıyor. Mardin bulgurunu diğer bulgurlardan ayıran temel özellik, kehribar sarısı (L* 67,5; a*5,1; b* 33,7) rengidir. Kehribar sarısı renk, bulgurda önemli bir kalite kriteri olarak sayılır. Bulgurumuz, bu özelliğini yetiştiği kırmızı topraklardan ve buğdayın süt olum dönemindeki Mardin güneşinden alır. Marketlerde satılan bulgurların çoğuna ise gıda boyası ekleniyor, fakat bizim bulgurumuz tamamen doğaldır. Bu da lezzet farkını ortaya çıkarıyor.
ZOR VE ÖZEN GEREKTİREN BİR SÜREÇ
Bulgur üretimi zor mu? Hangi aşamaları uyguluyorsunuz?
Bulgur üretimi, zahmetli ve özen gerektiren bir süreçtir. Buğdayı işleyerek bulgur elde etmek için çeşitli aşamalardan geçiriyoruz. İlk olarak, buğday büyük kazanlarda kaynatılır. Bu işlem, buğdayın daha sonra kurutulmasını kolaylaştırır. Kaynatılan buğday, güneş ışığında kurutulmaya bırakılır. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, buğdaylar iyice yıkanır. Temizlenen buğday, kırma işlemi ile bulgur haline getirilir. Her bir aşaması emek isteyen bu süreç, sonunda lezzetli ve besleyici bir ürün olan bulguru ortaya çıkarır ve sofralarımıza lezzet katar.
Peki, dijital pazarlama konusunda ne gibi çalışmalarınız var?
Son dönemde dijital pazarlama konusunda ciddi adımlar attık. İnternet üzerinden ürünlerimize ulaşabiliyorsunuz. Diyetisyenler de bize ulaşarak Mardin bulgurunun sağlığa çok faydalı olduğunu belirttiler ve danışanlarına bulgurumuzu öneriyorlar. Bu da bizi daha kurumsal bir yapıya yönlendiriyor.
Fabrikanızda enerji kullanımı nasıl yönetiliyor?
Fabrikamızda güneş enerjisi kullanıyoruz. 400 kW kurulu gücümüz var ve bu sayede yılın 12 ayı elektrik faturası ödemiyoruz. Biliyorsunuz bu bölgede ciddi olarak elektrik sıkıntılarımız vardı. Artık bu sayede sıkıntı yaşamıyoruz. Kendi enerjimizi üreterek fabrikamızı sürdürülebilir kılmak için önemli bir adım attık.
MARDİN BULGURUNU TÜM DÜNYA TANISIN
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Sınır ilinde olduğumuz için öncelikli ihracat alanımız Irak. Bunun yanı sıra Mersin Limanı üzerinden Körfez ülkelerine de ihracat yapıyoruz. Avrupa pazarına da açılmayı planlıyoruz. İngiltere, Almanya ve İtalya üzerinden Avrupa'ya ihracat yapma hazırlıkları içindeyiz.
Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Pazarlama faaliyetlerimizi artırarak Mardin bulgurunu tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Kapasitemizi artırdık ve bu lezzetli bulguru daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyoruz. Özellikle Avrupa pazarında yer almak, en büyük hedeflerimizden biri.
Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB), son yıllarda hızlı bir büyüme göstererek önemli bir sanayi merkezi haline geldi. Bölge, sadece yerel ekonomiye değil, aynı zamanda Türkiye'nin genel sanayi üretimine de önemli katkılar sunuyor. Peki, bu büyük sanayi bölgesinde kaç fabrika bulunuyor ve hangi alanlarda faaliyet gösteriliyor?
130'DAN FAZLA AKTİF FABRİKA
Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde şu anda 130'dan fazla aktif fabrika bulunuyor. Bu fabrikaların önemli bir kısmı, yaklaşık yarısı, un ve bulgur üretimi üzerine kurulmuş. Ancak son dönemde, faaliyet alanları önemli ölçüde genişlemiş durumda. Özellikle tekstil, yem fabrikaları, çocuk bezi üretimi, kek, çikolata, gofret ve makarna üretimi gibi yeni yatırımlar dikkat çekiyor.
FAALİYET ALANLARI GENİŞLEYEREK İŞ İSTİHDAMI SAĞLIYOR
Mardin OSB, bu çeşitlilik ve büyüme ile hem yerel halk için istihdam olanakları yaratıyor hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Sadece gıda sektöründe değil, aynı zamanda inşaat malzemeleri üretiminde de önemli adımlar atıyor. Örneğin, Kale Kim'in burada bulunan fabrikası, inşaat sektörüne yönelik ham madde üretimi yapıyor. Bu çeşitlilik ile bölgenin sanayi üretiminde ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğumuzu gösteriyor.
AZ KALORRİLİ OLAN BULGURUN BESİN DEĞERİ
Sağlıklı beslenmek isteyen herkes bulgur tüketmeye başladı. Diyetisyenler de listelerine bulguru ekledi. Peki, bulgurun besin değeri ne? Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel bulgurun besin değerini değerlendirdi…
Bulgur, B vitamini ve mineral açısından oldukça zengin bir besindir. Bulgur, sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili olup daha sağlıklı, karbonhidrat değeri yüksek olan bir tahıldır. Bulgur, folik asit içerdiği için hem çocuklar hem de hamilelerin tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kolesterol barındırmayan bulgur, özellikle kurutularak hazırlandığından oldukça uzun ömürlüdür. Glisemik endeksi düşük olduğundan uzun süre tokluk hissi kazandırır. Lifli yapısı ile sindirim sistemimize, içerdiği B vitamini ile sinir sistemimize iyi gelmektedir.