ABD Kongresi'ne 6 Ocak 2021'de yapılan baskında yer alan aşırı sağcı "Proud Boys" grubunun eski lideri Enrique Tarrio, 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı


Bu, davada saldırıya ilişkin verilen en ağır ceza oldu.

 

'Neofaşist gruba' liderlik eden 39 yaşındaki Tarrio, ceza verildikten sonra hapishane kıyafetiyle mahkemeden çıkarılırken zafer işareti yaptı.

Ceza açıklanmadan önce söz alan Tarrio, 6 Ocak'ı "ulusal bir utanç" olarak nitelendirdi ve Kongre Binası'nı koruyan polis memurlarından ve milletvekillerinden özür diledi.

Mahkeme heyetinden beraatini talep eden Tarrio, "Ben siyasi bir bağnaz değilim. Zarar vermek ya da seçim sonuçlarını değiştirmek amacım değildi. Lütfen bana merhamet gösterin. Sizden 40'lı yaşlarımı benden almamanızı rica ediyorum." dedi. Tarrio'nun kız kardeşi, nişanlısı ve annesi de ceza verilmeden önce gözyaşları içinde hakimi merhamet göstermeye çağırdı

ABD Bölge Yargıcı Timothy Kelly ise Tarrio'nun "savaşa hazır 200 adamın Kongre Binası'nı kuşatmasıyla" sonuçlanan komploya liderlik etmek için "devrimci coşku" ile motive olduğunu vurguladı.

Tarrio'nun daha önce işlediği suçlardan dolayı kamuoyu önünde herhangi bir pişmanlık göstermediğine gönderme yapan yargıç, gelecekteki siyasi şiddeti caydırmak için ağır bir cezanın gerekli olduğunun altını çizdi.

HABER MERKEZİ

Editör: Galip Öztürk