Libya Başsavcısı, geçen yıl Derna'da binlerce insanın ölümüne yol açan bir dizi barajın çökmesiyle ilgili olarak 12 yetkilinin hapse atıldığını söyledi. Barajları yönetmekle görevli kişiler, Derna Temyiz Mahkemesi tarafından 9 ila 27 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Dört yetkili ise beraat etti.

HARAP OLMUŞTU

Nüfusu 125 bin olan Derna, geçen eylül ayında Daniel Fırtınası'nın yol açtığı büyük sellerden dolayı harap olmuştu. Barajları, binaları yıkan ve mahalleleri tamamen yok eden seller sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Binlercesi de kayboldu.

İSİMLERİ VERİLMEDİ

Başsavcılık, sanıklardan üçünün "gayri meşru kazançtan elde edilen parayı iade etmeleri" yönünde karar aldığını belirtirken, yargılananların isim ve pozisyonlarına yer verilmedi. Bir yargı kaynağı Reuters'e telefonla yaptığı açıklamada, "Hüküm giyen yetkililer ihmal, kasıtlı cinayet ve kamu parasını israf etmekle suçlanıyor" dedi.

1.8 MİLYAR GEREK

Meydana gelen ölümcül sel felaketinin iklim ve çevre felaketi oluşturduğu, yeniden inşa ve iyileştirme için 1.8 milyar dolarlık bütçe gerektiği belirtilmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ