Liberya Devlet Başkanı Joseph Boakai, maaşında %40 oranında kesinti yapacağını duyurdu. Ofisinden yapılan açıklamada, kendisinin "sorumlu yönetim" için bir emsal oluşturmayı ve Liberyalılarla "dayanışma" göstermeyi umduğu belirtildi. Liberyalılar artan yaşam maliyetinden şikayet ettikçe, hükümet maaşları son zamanlarda yoğun bir eleştiri altındaydı. Batı Afrika ülkesinde her beş kişiden biri günde 2 dolardan az bir parayla yaşıyor.

8 BİN DOLARA DÜŞECEK

Boakai şubat ayında yıllık maaşının 13.400 dolar olduğunu açıkladı. Kesinti bunu 8.000 dolara düşürecek. Boakai'nin bu hamlesi, maaşında %25 kesinti yapan selefi George Weah'ın hamlesini hatırlatıyor. Batı Afrika ülkesindeki bazı kişiler, Boakai'nin kararını memnuniyetle karşılarken, bazıları da günlük ödenek ve sağlık sigortası gibi yardımlar da alan Boakai'nin çok da büyük bir eylemde bulunmadığını iddia etti.

BÜTÇE 3 MİLYON DOLAR

Cumhurbaşkanlığı ofisinin bu yılki bütçesi yaklaşık 3 milyon dolar. Kar amacı gütmeyen Liberya Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik Merkezi'nden Anderson Miamen, başkanın maaş kesintisinin "memnuniyet verici" olduğunu söyledi.

MAL VARLIĞINI AÇIKLADI

Geçtiğimiz hafta bir grup milletvekili, görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duydukları resmi araçlarını alamadıklarından şikâyetçi olmuştu. Boakai, ocak ayında yapılan ikinci tur seçimlerde Weah'ı yenerek göreve başladı. Yolsuzluk ve mali suistimallerle mücadele edeceğine söz verdi. Boakai, göreve geldiğinden beri mal varlığını beyan etmesinin yanı sıra, başkanlık ofisinin denetlenmesini emretti. Sonuçlar henüz yayınlanmadı.
 

Muhabir: Tamer Ayeri