Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına, 8. sınıflardan başvuran 1 milyon 38 bin 192 öğrenci katıldı. Sınavın değerlendirme işlemleri halen devam ediyor. Sonuçlar, 28 Haziran Cuma günü MEB’in resmi internet sitesi üzerinden açıklanacak ve posta yoluyla gönderilmeyecek.

Türkiye genelinde merkezi sınav puanına göre öğrenci kabul eden 2 bin 492 lise bulunuyor. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, merkezi sınav puanına göre tercihler doğrultusunda öğrenci yerleştirilecek.

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki seçenek üzerinden tercih yapabilecekler. Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve devamsızlık gün sayısı gibi kriterler dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirme Tercihi Yapacak

Merkezi sınava giren öğrenciler dahil, tüm öğrencilerin yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihi yapmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme tercihi yapmayan öğrencilere, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptırmış olan öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar.

Tercih döneminde, öğrenciler ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirmede ilk üç okul, kayıt alanından seçilmek kaydıyla en fazla beş okul tercihi yapılabilecek. Aynı okul türünden en fazla üç okul tercih edilebilecek.

Yerel yerleştirme tercihini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından ise en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 tercihte bulunabilecekler.

2 Haziran'da iki oturumda gerçekleştirilen LGS sınavına bu yıl 1 milyon 38 bin 192 öğrenci katılmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ