Fransa'nın Paris bölgesinde, yakın zamanda yurt dışından dönen bir askere Lassa ateşi teşhisi konulduğu ve hastanın Saint-Mandé'deki Bégin askeri hastanesinde tedavi gördüğü açıklandı.

Virüs, birçok Batı Afrika ülkesinde endemik hale gelirken, insanların genellikle böcek idrarı veya dışkısıyla kaplı yiyeceklere veya eşyalara maruz kaldıklarında bulaştığı bilgisi paylaşıldı. Lassa virüsü, gözlerden, kulaklardan ve ağızdan kanamaya neden olan akut viral hemorajik bir hastalık olarak biliniyor. Kemirgenlerden insanlara bulaşan ve insanların da birbirlerine aktarabildiği virüs, Ebola ile aynı aileden geliyor.

Virüsün Gana, Gine, Liberya gibi bir dizi Batı Afrika ülkesinde endemik hale geldiği açıklanırken, son birkaç yılda, Afrika'dan Avrupa'ya ve ABD'ye dönen birçok yolcunun Lassa'ya yakalandığı görüldü, ancak bu kişiler hastalığı başkalarına yaymadan tedaviye alındı.

İngiltere'de 2022 yılında Batı Afrika'dan Bedfordshire'a dönen bir ailede yeni doğmuş bir bebeğin trajik bir şekilde virüsten ölmesinin ardından üç vaka daha bildirildi. Virüs, Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın veya pandemik potansiyeli olan kötü şöhretli patojenler listesinde yer alıyor. Ağır vakalarda iç kanamanın yanı sıra nefes alma sorunları, yüz şişmesi, göğüs ağrısı ve şoka da yol açan virüsün her yıl 200 binden fazla kişiye bulaştığı ve binlerce kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

Lassa virüsünün belirtileri nelerdir?

Lassa ateşinin kuluçka süresi 6-21 gün arasında değişmektedir. Hastalığın başlangıcı, semptomatik olduğunda genellikle kademelidir. İlk belirtiler arasında ateş, genel halsizlik ve halsizlik bulunur. Birkaç gün sonra baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı, göğüs ağrısı, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve karın ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Şiddetli vakalarda yüzde şişme, akciğer boşluğunda sıvı birikimi, ağız, burun, vajina veya gastrointestinal kanaldan kanama ve düşük tansiyon gelişebilir. İdrarda protein görülebilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde şok, nöbetler, tremor, oryantasyon bozukluğu ve koma gibi durumlar yaşanabilir.

Lassa ateşi ayrıca sağırlık gibi kalıcı komplikasyonlara da neden olabilir. Hastalıktan kurtulanların %25'inde sağırlık görülür. Bu vakaların yarısında, 1-3 ay sonra işitme kısmen geri dönebilir. İyileşme sürecinde geçici saç dökülmesi ve yürüme bozukluğu gibi semptomlar meydana gelebilir. Ölümcül vakalarda, ölüm genellikle başlangıcından itibaren 14 gün içinde gerçekleşir. Hastalık özellikle gebeliğin son aylarında şiddetli seyreder ve üçüncü trimesterde vakaların %80'inden fazlasında anne ölümü ve/veya fetal kayıp meydana gelir.

Kaynak: HABER MERKEZİ