Ukrayna, ABD ve diğer Batılı müttefikler; Kuzey Kore'nin, Ukrayna'ya karşı olası bir konuşlandırma için Rusya'ya binlerce asker gönderdiğine dair ellerinde kanıt olduğunu söylüyor. Daha önce hem Pyongyang hem de Kremlin bu tür raporları reddetmişti.

YAKIN İLİŞKİLER

Ukrayna, savaşa Kuzey Kore'nin katılımının uluslararası hukuka göre saldırganlık suçu teşkil edebileceğini söylüyor. Kuzey Kore'nin KCNA haber ajansının aktardığına göre; Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Jong Gyu, herhangi bir konuşlandırma konusunda doğrudan yorum yapmayacağını söyledi.

UYGUN BİR EYLEM

Ancak, "Dünya medyasının konuştuğu gibi böyle bir şey varsa, bunun uluslararası hukukun kurallarına uygun bir eylem olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Kuzey Kore ve Rusya, savaş başladığından beri karşılıklı savunma paktı imzalamak da dahil olmak üzere daha yakın ilişkiler geliştirdi.

12 BİN CİVARI

Ukrayna ve Batılı ülkeler daha önce Kuzey Kore'yi Rusya'ya silah tedarik etmekle suçladı. Pyongyang ve Moskova bunu reddetti. Ukrayna askeri istihbaratı, perşembe günü yaptığı açıklamada, 500 subay ve üç general de dahil olmak üzere yaklaşık 12 bin Kuzey Kore askerinin Rusya'da bulunduğunu söylemişti.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül