Türkiye’de kuyumculuk sektörü, altın fiyatlarındaki rekor artışlarla birlikte zor bir dönemden geçiyor. Merkez bankasındaki faiz indirimlerinin ardından fiyat farkları oluşması, kuyumcuları zor durumda bıraktı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, piyasanın moralinin bozuk olduğunu ve büyük bir durgunluk yaşandığını belirtti. Özellikle düğün mevsiminde altın alımlarının beklentilerin çok altında kalması, sektör için sıkıntılı bir durum oluşturdu. Çözüm arayışları da hız kazanmış durumda.
Merkez bankasındaki faiz indirimi döngüsü, yaklaşan ABD seçimleri altın fiyatlarını rekor seviyeye taşıdı ama kuyumculuk sektöründe "fiyat farkı" krizi çıktı.
Türkiye ile uluslararası piyasa arasında oluşan kilogram başına 3 bin 500 dolarlık fark, sektörü negatif etkiledi.
Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, kuyumcular uzun yıllar sonra ilk kez 10-15 gün kapatma kararı aldı.
İlerleyen günlerde sektörde işten çıkarmalarında olabileceğinin sinyalini veren sektör temsilcileri, son durumun imalat ve atölyeleri vurmaya başladığını söyledi.
“DÜĞÜN MEVSİMİNDE SATIŞLAR BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI”
1 yılı aşkın bir süredir uygulanan altındaki kota kısıtlamasının da sektörü olumsuz etkilediğini belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Bugün, sektörün kalbi konumundaki İstanbul’da en ufak atölyeden büyük işletmelere, toptancısından mağaza sahibine, kuyum işletmelerine, esnafına, tüccarına, sanayicisine ve ihracatçısına varıncaya kadar herkes için olumsuz bir hava hakim. Diğer yandan düğün mevsiminde de satışlar beklentilerin çok altında kaldı. Piyasada moraller bozuk. Piyasada bugüne kadar hiç yaşamadığımız büyük bir durgunluk var” dedi.
Sıkıntılı süreçten çıkış için iki yol olduğunu söyleyen Atayık, bu yolları şöyle açıkladı: Enflasyon Muhasebesi’nin kaldırılarak yerine Altın Esaslı bir Muhasebe sisteminin getirilmesini istiyoruz. İkinci de kota kısıtlamasından bir an önce vazgeçilmelidir.