Vietnam'ın güneyindeki hayvanat bahçelerinde H5N1 kuş gribi virüsü nedeniyle 47 kaplan, üç aslan ve bir panterin öldüğü bildirildi. Resmi Vietnam Haber Ajansı'nın (VNA) bildirdiğine göre; ölümler Ağustos ve Eylül aylarında My Quynh safari parkı ile Vuon Xoai hayvanat bahçesinde meydana geldi.

İKİSİ DE KONUŞMADI

VNA, Ulusal Hayvan Sağlığı Tanı Merkezi'nden alınan test sonuçlarına göre hayvanların "H5N1 tip A virüsü nedeniyle" öldüğünü belirtti. AFP'nin konuyla ilgili ulaştığı hayvanat bahçeleri yorum yapmayı reddetti.

ESARET ALTINDALAR

VNA raporunda, hayvanlarla yakın temasta bulunan hiçbir hayvanat bahçesi personelinin solunum semptomları yaşamadığını da belirtti. Yaban hayatının korunmasına odaklanan bir sivil toplum örgütü olan Vietnam Doğa Eğitimi, 2023 yılı sonu itibarıyla Vietnam'da esaret altında yaşayan toplam 385 kaplan olduğunu bildirdi.

RAPORLAR ARTIYOR

Dünya Sağlık Örgütü, 2022 yılından bu yana H5N1 de dahil olmak üzere grip virüslerinin, memeliler arasında neden olduğu ölümcül salgınlara ilişkin artan raporlar aldığını söylüyor. Ayrıca H5N1 enfeksiyonlarının insanlarda hafiften şiddetliye kadar değişebildiği, hatta bazı durumlarda ölümcül bile olabildiği belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ