Diyetisyen Jennifer Hernandez, oksalatların böbrek taşı hastaları için nadiren sorun oluşturduğunu ve bu nedenle çok fazla kuruyemiş yemenin genellikle bu taşların nedeni olmadığını söylüyor. Hernandez, "Böbrek taşlarına karşı daha koruyucu olabilecek şey bol sıvı içmek, tuzu sınırlamak, öğünlerde ve atıştırmalıklarda yeterli kalsiyum almaktır" dedi.

AZALTMAK İYİDİR

Ancak Hernandez, eğer birinin idrarında yüksek oksalatlar varsa, "Çok yüksek oksalat içeren yiyecekleri sınırlamak akıllıca bir tercih olabilir" diyor. Her kuruyemiş türünün aynı oksalat içeriğine sahip olmadığını da belirtiyor.

BADEMLERDE YÜKSEK

Daha yüksek miktarda oksalat içeren bademleri düzenli olarak atıştırıyorsanız, bunları daha düşük oksalat seçenekleri olan ceviz veya antep fıstığı ile değiştirmeyi düşünün.

KOLESTROL KONUSU

Kuruyemişlerin kolestrol seviyelerini de yükselttiği konuşulur. Diyetisyen Avery Zenker, kuruyemişlerin doymamış yağlar açısından zengin olduğunu ve bu yağların LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürürken, HDL (iyi) kolesterol seviyelerini koruduğunu hatta yükselttiğini belirtti. Ancak tabii ki tükettiğiniz kuruyemiş miktarını abartmamanız gerekiyor.
 

Muhabir: Lila Okyanus