Kosova Başbakanı, Balkan bölgesinin son 25 yıldır en yüksek barış, özgürlük ve demokrasi seviyesini yaşadığını ancak Rusya'nın Ukrayna'da üstünlük sağlaması ve Sırp genişlemesini teşvik etmesi halinde bunun tersine dönebileceğini söyledi.


2021'den bu yana Kosova'nın Başbakanı olan Albin Kurti; Batı'nın, Ukrayna'nın Rus saldırılarına karşı kendini savunurken onlara destek olmak için birlik halinde hareket etmesinin önemli olduğunu söyledi.

TEHLİKEYE ATILDI

Kurti, Associated Press'e verdiği röportajda, daha güçlü bir Rusya'nın, Sırbistan'ı cesaretlendireceğini ve yalnızca Kosova'nın değil, Bosna, Karadağ ve belki de Kuzey Makedonya'nın da Sırp yayılmacılar tarafından tehlikeye atılacağını savundu.

GERGİNLİK YAŞANIYOR

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkiler gerginliğini koruyor. Avrupa Birliği'nin 13 yıldır devam eden normalleşme görüşmelerinde, özellikle geçen yıl eylül ayında maskeli Sırp silahlı kişilerle Kosova polisi arasında çıkan ve dört kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın ardından ilerleme sağlanamadı.

SAYILARI ARTTI

NATO öncülüğündeki barış gücü askerlerinin Kosova-Sırbistan sınırındaki sayıları da artırıldı. Kurti, "Bu yüzyılın 25 senesi, Balkanlar'da en yüksek barış, özgürlük ve demokrasi seviyesinin yaşandığı çeyrek yüzyıldır" dedi.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül