Perşembe günü Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) Taraflar Konferansı'nın 28. Oturumunda, küresel ısınmaya karşı “en zayıf konumda” olan ülkelerde kullanılmak üzere “Zarar ve Hasar Fonu” oluşturmaya karar verildi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İngiltere, ABD ve Japonya, Birleşmiş Milletler Kayıp ve Hasar Geçici Komitesi tarafından geliştirilen fonu finanse etmeyi taahhüt etti.

Oturum Başkanı Sultan Ahmet Al Jaber, “fonu gerçekleştirme hızımız benzersiz, olağanüstü ve tarihiydi” dedi.

Ancak bu öneriye, bu kuruma güvenmedikleri için fonun Dünya Bankası'ndan bağımsız olmasını talep eden Küresel Güney ülkelerinin ve bazı kitle örgütlerinin temsilcileri karşı çıktı.

Fonla, aşırı hava koşullarının geri dönüşü olmayan maliyetlerinin, deniz seviyesinin yükselmesinin, okyanus asitlenmesinin ve buzulların erimesi gibi uzun vadede büyük zarara yol açacak felaketlerin zarar ve hasarının hafifletilmesi amaçlanıyor. Kayıp ve hasar finansmanıyla gelişmekte olan ülkelerin kaçınılmaz olan küresel ısınmadan kaynaklı felaketleri şimdiden hazırlanmaları hedefleniyor.

28’inci oturumun ilk gününde ülkeler, fonun uygulanmasına yönelik kararı resmen kabul etti; bu aynı zamanda iklim krizinin başlıca tarihsel suçluları olarak kabul edilen bazı devletlerin küçük de olsa ilk resmi katkı taahhütlerini de beraberinde getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya'nın yeni fona 100 milyon ABD doları katkıda bulunması bekleniyor. Japonya fonu 10 milyon ABD Doları ile aktifleştirecek.

ABD Özel Başkanlık İklim Elçisi John Kerry'ye göre ABD, fona 17,5 milyon ABD doları katkıda bulunmanın yanı sıra, Pasifik Direnç Mekanizması'na 4,5 milyon ABD doları ve lansmanı için Santiago ağına 2,5 milyon ABD doları bağışlama sözü verdi.

Kaynak: ERCAN ÇANKAYA