Hem meyvesi hem de yaprakları geleneksel tıpta kullanılmakta ve birçok hastalığa karşı doğal bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir.

Uzmanlara göre sindirim sistemi sorunlarından kanser önlemeye kadar birçok fayda sunuyor. Yetiştirilirken hiçbir kimyasal kullanılmayan bu meyve, olgunlaştığında toplanarak dikkatlice işlenir. Kudret narı yağı, özellikle sindirim sistemi problemlerine ve genel sağlık durumuna olumlu etkileriyle bilinir.

Kudret Narı Yağının Hazırlanışı

Kudret narı yağı yapımında, olgunlaşmış kudret narı meyveleri günlük olarak toplanır ve yıkanır. Çekirdekleri ayrıldıktan sonra meyve küçük parçalara bölünür. Bu parçalar bir kavanoza konulur ve üzerlerine soğuk sıkım zeytinyağı eklenir. Karışım, 20-25 gün boyunca bekletilerek kudret narlarının zeytinyağı içerisinde tamamen dağılması sağlanır. Bu süre zarfında kavanoz ara sıra çalkalanmalı ve kapağı açılarak havası alınmalıdır.

Kudret Narı Faydaları Nelerdir?

Kudret narı, halk arasında bilinen diğer adıyla acı kavun, sağlığa olan olumlu etkileriyle adeta bir doğa mucizesi olarak kabul ediliyor. Magnezyum, çinko, potasyum, fosfor, beta karoten, sodyum, C vitamini, A vitamini, B vitamini ve D vitamini açısından zengindir. Vitamin hem de mineral deposu olan kudret narı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, hücresel hasarı önler, kan şekerini düşürür, solunum sistemini rahatlatır, kan dolaşımına katkı sağlar ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

* Kudret narı zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
* Diyabeti kontrol altında tutup, kan şekerini düşürür
* Solunum yolu rahatsızlıklarının neden olduğu semptomları hafifletir
* Kudret narı kan dolaşımına katkı sağlar
* Kolit, gastrit ve ülser tedavisine yardımcıdır
* Gece görüşünü artırıp, göz sağlığını korur
* Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir
* Üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini azaltır
* Saç dökülmesine iyi gelir
* Cilt problemleri ve rahatsızlıklarını giderir
* Sindirim sistemini düzenleyip, kabızlığın ve hazımsızlığın giderir
* Kalp damar sağlığını destekler, kötü huylu kolesterol değerini düşürür
* Kemik gelişimine katkı sağlar
* Kilo verme sürecine yardımcı olur

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Kudret narının birçok faydası olsa da her besin maddesi gibi fazla tüketildiğinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Günde 1-2 tatlı kaşığı kadar tüketilmesi tavsiye edilir. Alerjisi olanlar, diyabet hastaları, kronik rahatsızlığı olan kişiler, emziren anneler ve hamilelerinin kudret narı tüketebilmesi için mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekir. 

Kaynak: SELDA İBİŞ ŞANLI