Son açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) içerisinde kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceği ifadesi bulunması nedeniyle dün sabah birçok banka özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne dair mesajlar gönderdi. Bu gelişmeler, ekonomi uzmanları tarafından detaylı bir şekilde açıklandı. İşte ayrıntılar...

Kredi kartı kullananlar dikkat! - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet  Finans Haber

KART KULLANIMINA SINIR!

Milliyet'in haberine göre, öğle saatlerine doğru bu mesajların yanlışlıkla gönderildiği yönünde yeni mesajlar, kart kullanıcılarının cep telefonlarına düştü. İkinci mesajda, ilk mesajın yanlışlıkla gönderildiği belirtilse de hem kart sahipleri hem de ekonomi uzmanları, bu durumu "kart kullanımının sınırlanacağı" şeklinde yorumladılar.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yargıtay'dan emsal karar... - Finans  haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunda, "Bireysel kredi büyüme oranı yıllık yüzde 80'lere ulaşmıştır. Son dönemdeki bireysel kredi büyümesinin, yıllık yüzde 186.6'ya ulaşan kredi kartı harcamalarına ağırlık verdiği görülmektedir" ifadesi yer almıştı.

Ağustos ayındaki 7.5 puanlık yüksek faiz artırımının ardından, kredi kartı referans faiz oranı aylıkta yüzde 2.26'ya, kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2.81'e, yıllıkta yüzde 40.1'e yükseldi.

Önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program'de (OVP) ise, "Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir" ifadesine yer verildi. Bu ifadenin yer aldığı ekonominin üç yıllık yol haritası metni, kart kullanımının enflasyonla mücadele sürecini destekleyecek şekilde yeniden düzenleneceği tahminlerine yol açtı.

hfhfh

Daha önceki enflasyonla mücadele sürecinde, kullanıcıların tüm bankalardaki toplam kredi kartı limitinin, ilk yıl aylık ortalama net gelirinin 2 katını, sonraki yıllarda ise 4 katını aşamayacağı şeklinde yasal düzenlemeler yapılmıştı. Şimdi uzmanlar, bu limitlere yeni düzenlemeler getirilebileceği ve ayrıca kredi kartının belirli alanlarda kullanımının kısıtlanabileceği konusunda görüşlerini paylaşıyor. Ancak kayıtlı ekonominin önemli bir aracı olan kredi kartı kullanımının sınırlandırılmasının, kayıt dışı ekonomiyi artırabileceği konusunda uyarılar da yapılmaktadır.

HABER MERKEZİ-MYNET

Editör: Funda Işık