Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artarken, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre kartlı ödemeler son bir yılda iki katından fazla artış göstererek toplam kart adedi 410 milyona yaklaştı.

skynews-credit-cards-surcharge_4204316

Uzmanlar, kredi kartı harcamalarındaki bu artışın temel sebebini, mayıs ayında yüzde 75'i geçen enflasyon ve yıllık yüzde 80'e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine göre hala yüksek olmasına bağlıyor. Bu durumun, tüketicilerin kredi kartı kullanımını teşvik ettiğini belirtiyorlar.

1

Merkez Bankası, kredi kartı kullanımını sınırlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak amacıyla mart ayında kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltmiş, kredili mevduat hesabı faizini de yüzde 5'e çıkarmıştı. Ancak bu tür adımların kredi kartı kullanımını azaltmadığı gözlemleniyor.

iStock-1143482163

Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartı limitlerine yönelik yeni düzenlemeler yapması bekleniyor. Kısa süredir kredi kartı kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirlerinin toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor.

Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılması amacıyla taksit sayılarının düşürülmesi de gündemde olan konular arasında yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ