Daha önce hem bankacıların hem de ekonomi yönetiminin sıklıkla dile getirdiği kredi kartlarına limit ve taksit sınırlandırmasında ilk adım atıldı. Şubat ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde artması üzerine sıkılaştırma adımları öne çekildi. Seçim sonrasında kredi kartı harcamalarına sınır getirilmesi beklenirken bankalar nakit avansta taksit sayısı limitini 3’e düşürdü. Bankalar geçen ay kredi kartından nakit avansa 12 aya kadar taksit yapıyordu.
NAKİT AVANSA KISITLAMA
Kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin seçimlerden sonra yapılması beklenirken, bankalar bazı kararları hayata geçirdi.
Kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e indirildi.
Nakit avansta limit oranları düşürüldü.
İlk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirildi.
İhtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranı artırıldı.
Söz konusu düzenleme ile ilgili Merkez Bankası'ndan bankalara talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı ifade edildi.
KONUŞULAN ÖNLEMLER
Kredi kartına düzenlemelerin seçim sonrasında gelmesi bekleniyor. Finans çevrelerinde gelebilecek bazı önlemler şöyle sıralanıyor: Kredi kartlarına taksit uygulamasının kaldırılması. Kredi kartı limitlerinin düşürülmesi. Kredi kartı faiz oranlarının artırılması. Asgari ödeme tutarının artırılması. Yüksek limitli harcamaların kısıtlanması. Lüks tüketim için harcama limitleri konulması.
Kredi kartı harcamalarında yeni rekor
Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartı harcamaları 1 Mart haftası itibariyle 262,2 milyar TL ile rekor seviye kaydedildi. Bu dönemdeki artışa vergi ve BES ödemelerinin 9,6 milyar TL artış ile belirgin yukarı yönlü etkide bulunduğu izlendi. Bu işlemlerden ayrı olarak açıklanan internet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişler ise haftalık 15,6 milyar TL artış ile 83,4 milyar TL'ye yükselerek rekor kaydetti. İnternet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi ise yüzde 139,5 artış ile yükselişe devam etti.