Danimarka'nın merkezindeki bir köyde arkeologlar, Viking dönemine dair önemli ipuçları barındırabilecek çığır açıcı bir keşif yaptı: Yaklaşık 50 "olağanüstü iyi korunmuş" iskeletin bulunduğu bir mezarlık...

6 AYLIK KAZI

Altı aylık kazıyı yöneten arkeolog Michael Borre Lundo, "Bu çok heyecan verici bir bulgu çünkü çok, çok iyi korunmuş durumdalar. Normalde mezarlarda birkaç diş bulmamız şanslı olmamız anlamına gelirdi, ancak burada iskeletler var" dedi.

ELEKTRİK HATTI!

Odense Müzesi uzmanları, iskeletlerin elverişli toprak kimyası, özellikle tebeşir ve yüksek su seviyeleri sayesinde korunduğunu söyledi. Bölge, geçen yıl Aasum köyünün eteklerinde elektrik hattı yenileme çalışmaları öncesinde rutin bir araştırma sırasında keşfedilmişti.

YAŞAM ÖYKÜLERİ

Uzmanlar, Viking Çağı'ndaki akrabalık, göç kalıpları gibi sosyal olayları incelemenin yanı sıra DNA analizleri yapmayı ve muhtemelen ayrıntılı yaşam öykülerini yeniden oluşturmayı umuyor. MS 793'ten 1066'ya kadar sürdüğü düşünülen Viking Çağı'nda, Vikingler olarak bilinen İskandinavyalılar, büyük çaplı akınlar düzenleyerek Avrupa'nın her yerine koloniler kurdu.

Kaynak: HABER MERKEZİ