Genellikle kalabalık trenlerde, kamusal alanlarda izinsiz dokunma veya elle taciz etme Japonya'da yaygın bir sorundur. Geniş demir yolu ağları her gün milyonlarca yolcuyu, çoğunlukla yoğun işe gidiş-geliş saatlerinde tıklım tıklım dolu vagonlarda taşıyor. Kabine Ofisi'nin 16 ila 29 yaş arası 36.000'den fazla kişiyle yaptığı ülke çapındaki ankete göre; katılımcıların %10.5'i kamusal alanda tacize uğradığını veya diğer uygunsuz davranışlara maruz kaldığını söyledi.

YÜZDE 90'I KADIN

Bu ay yayınlanan ankete göre; saldırıya uğradığını söyleyenlerin yaklaşık %90'ı kadındı. Katılımcıların yaklaşık üçte ikisi suçun bir trende gerçekleştiğini söylerken, benzer bir oranda kişi sabah veya akşam işe gidiş saatlerinde yaşandığını belirtti. Ankete katılanların birçoğu ayrıca birden fazla kez tacize uğradıklarını söylerken, bir kişi lisedeyken "neredeyse her gün" tacize uğradığını kaydetti.

KADINLARA ÖZEL VAGON

Taciz sorununu çözme çabaları, Tokyo gibi büyük şehirlerin trenlerde yalnızca kadınlara özel vagonları uygulamaya koymasıyla yüzyılın başında hız kazandı. Son yıllarda trenlere ve istasyonlara daha fazla kamera yerleştirildi. Hem üniformalı hem de sivil giyimli polisler devriyelerini artırdı.

GÖRÜNMEZ MÜREKKEPLE

Suçla mücadele için yapılan daha kapsamlı çalışmalar arasında, saldırganları görünmez mürekkeple işaretlemek ve taciz olaylarını haritalayan mobil uygulamalar yer alıyor. Öte yandan istasyonlarda asılı bulunan posterlerle taciz konusunda farkındalık yaratılarak, halkın bu suçu ihbar etmesi yönünde çağrıda bulunuluyor. Ancak ankete katılanların bir kısmı, yetkililere daha fazla şey yapmaları çağrısında bulundu. Japonya polis istatistiklerine göre; 2023 yılında ülke çapında yaklaşık 2.000 kişi taciz şüphesiyle tutuklandı. Ancak birçok suç bildirilmiyor. Ankete katılanların %80'i tacize uğramalarına rağmen olayı yetkililere bildirmemiş.

Kaynak: HABER MERKEZİ