İspanya'daki konut krizi, Başbakan Pedro Sanchez üzerinde baskı yaratırken, hükümetinin aldığı önlemlerin pek sonuç vermemesi, sıkıntı içindeki vatandaşlar arasında hayal kırıklığı yaratıyor. AFP'ye konuşan 24 yaşındaki Juan Lozano, "Özellikle gençler için kiralık ev bulmak artık bir mayın tarlasına dönüştü" dedi.

22 BİN PROTESTOCU

Lozano, "Hiç ev yok... Zorla bulabildiklerinizde de fiyatlar çok yüksek" yorumunu yaptı. Lozano, pazar günü Madrid'in merkezinde toplanan ve artan maliyetler ile yeni konut sıkıntısına öfkelenen 22.000 protestocudan biriydi.

SALGIN SONRASINDA

Küresel durgunluğa eşlik eden 2008'deki emlak piyasası çöküşünün izlerini taşıyan İspanya'da konut sektörü, ardışık hükümetler için çözülemeyen bir bilmece olmuştur. Ancak Lozano, Covid-19 salgınından bu yana krizin "sürdürülemez" hale geldiğini söyledi.

YÜZDE 82 ARTIŞ!

Çevrimiçi emlak platformu Idealista'ya göre; son 10 yılda kiralık konut metrekare fiyatı yüzde 82 arttı. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne göre; bu artış aynı dönemde sadece yüzde 17 oranında artan ortalama ücretleri rahatlıkla geride bıraktı. Bu da düşük gelirli hanelerin ev bulmasını imkansız hale getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ