Sokak köpeklerinin yanı sıra kedileri de içeren sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri başladı. Teklifteki maddelerin anayasaya aykırı olduğunu söyleyen muhalefet milletvekillerinin yanı sıra, incelemelerde bir aykırılık olmadığı gerekçesiyle görüşmelerin başlayacağı ifade edildi. Öte yandan bir madde üzerine verilebilecek önerge sayısının 2 ile sınırlı olduğunu belirtildi.

CHP ve DEM Parti milletvekilleri, sokak köpekleri yasasını kırmızı boyalı beyaz eldivenlerle protesto etti.

"ÖTANAZİ ÇIKARILMADI, İNANMAYIN ARKADAŞLAR"

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir konuşmasında "Anayasaya birçok açıdan aykırı bir kanun tasarısıyla karşı karşıyayız. Anayasa'nın 2., 12., 26., daha birçok maddesine aykırı. 56. maddeden bahsedeceğim. 'Herkesin sağlıklı, dengeli çevrede yaşama hakkı', o çevrenin bir parçası da canlılardır, sokak köpekleri. Anayasamızda hayvan hakkı tanınmamıştır ama öldürme hakkı da tanınmamıştır. Elbette bu sorunu çözmek zorundayız, ama Anayasa'yı her yerinden ihlal eden ve canlılara kast eden katliam yasasına evet demeyelim... Bu kanunda samimiyseniz yazın 'Belediyeler saldırgan hayvanları toplayacak' diye. Yazmamışsınız... Çünkü aslında fiilen hayvanların öldürülebileceği bir düzeni yaratıyorsunuz."


"ANAYASAYA AYKIRI TUTUN Kİ DEĞİL. YAŞAM HAKKINA, VİCDANA AYKIRI DEĞİL Mİ"

DEM Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit: "Anayasaya aykırılığı tartışıyoruz. Tutun ki aykırı değil. Peki bu yasa yaşam hakkına aykırı değil mi, vicdana aykırı değil mi? Getiriliş biçimiyle, ele alınış biçimiyle, genel kurula kapattığınız ziyaretçi yasağı biçimiyle Meclis'in teamüllerine aykırı değil mi? Aykırı... Sokakta yaşayan köpekleri katletmeyin. Sokakta köpek yaşar. Neden yaşar biliyor musun? Çünkü biz insanlar kentleri işgal ettik, yaşam yerlerini yok ettik. Biz her yere yerleştiğimiz için, her yeri beton yaptığımız için, yaşamın insanlara ait olduğunu düşündüğümüz için tabii ki bu sorunları yaşıyoruz. Oysaki biz doğanın bir parçasıyız, efendisi değiliz. Ekolojik sistemin içinde bir parçayız. Ekosistem bir bütündür. Doğanın dengesine meydan okursak hep beraber kaybedeceğiz. Barınak dediğiniz yerlerin toplama kampı olduğunu bilmiyor musunuz, hastalıktan öldüklerini bilmiyor musunuz? Ama vicdanlarınız emirlerin karşısında sağırlaşmış, duymuyor. Size oy verenler 'Yapmayın' diyor. Doğaya, insana, yaşama, hukuka, hakka saygı duymanın köpeklerin yaşam hakkını korumasını beklememiz çok yüksek bir beklenti."

"ÖTANAZİ GİBİ UCUBE KAVRAMLARLA TARTIŞMALARI KÖRÜKLEDİNİZ"

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç: "Kanun teklifimizi aylar önce sunmuştuk. Samimi yaklaşımla bunu değerlendirmenizi beklerdim ancak gündeme bile alınmadı. Şimdi önümüze koyduğunuz teklif, getirilen yeni düzenlemeler kadar içermediği hükümler açısından sorunlu ve eksiktir. Hayvanların gerektiğinde uyutulması 5199 sayılı kanunun 13. maddesinde belirtilmiş, Bakanlık'ın yönetmelikle çerçevesini oluşturma yetkisi bulunmaktadır. Var olan kanunun gereği yapılmamışken, hayvanların uyutulması meselesini infial oluşturacak şekilde düzenleyip, ötanazi gibi ucube kavramlarla 'belediyelere verdiğiniz imkan' olarak tanımlayıp tartışmaları körüklediniz. Birçok gerekçe sayıp yükü belediyelere yıkıyorsunuz. 'Gerekli denetim mekanizmaları tesis edilemedi' diyorsunuz, 20 yıldır iktidarda olan sizlersiniz. Yasaları neden uygulamadınız, denetim mekanizmalarını neden tesis edemediniz?"

"ÇOCUK GÜVENLİĞİ DİYORSUNUZ, ÇOCUKLAR YURTLARDA TACİZE UĞRADIĞINDA NEREDEYDİNİZ"

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale: "Devamlı AKP'li arkadaşlarımızın bize dediği şeylerden biri 'Çocuklarımızın güvenliği için vicdanımızın sesini dinliyoruz ve bu yasayı çıkartıyoruz' diye. Şimdi ben sizin o zaman vicdanınıza soruyorum. Ne üdüğü belirsiz vakıflarda, yurtlarda onlarca çocuğumuz tecavüze uğradığında, Enes gibi evlatlarımız intihar ettiğinde vicdanınız neredeydi? 7 milyon yoksul çocuk var. En azından kahvaltı ve öğlen yemeği verelim dedik, reddettiniz. O zaman neredeydi sizin vicdanınız? Çorlu tren katliamında bir sürü çocuk hayatını kaybetti. Oğuz Arda onlardan biriydi. Annesine dava açmaktan başka ne yaptınız, neredeydi sizin vicdanınız? Isias Otel'de hayatını kaybeden 35 tane çocuk var. Bu ülkede milyarlarca dolar deprem vergisi toplamanıza rağmen milyonlarca çocuk tabut gibi evlerde yaşıyor. Onları görürken sizin vicdanınız nerede?.. Hırsızın, arsızın başını okşa, sokak hayvanlarına ölüm. Tacizciye, tecavüzcüye iyi hal indirimi, sokak hayvanlarına ölüm... Utanmadan sıkılmadan troll ordunuz bu meseleyi bir sınıf çatışması haline getiriyor. Neymiş efendim 'Dar gelirli mahalleler sokak hayvanlarından muzdarip, yüksek gelirli mahallelerde bu sorun değil', petshoplarda binlerce dolara köpek alıyorsunuz, köpekler o evlerde rahat yaşıyor. Tek suçu sokakta doğmuş olan bir sokak hayvanını öldürmekten bahsediyorsunuz. Bu ülkede insanın değil, köpeğin bile fakirine tahammülünüz yok, ona bile yaşam hakkı vermiyorsunuz."
 

Kaynak: Haber merkezi