UEFA Avrupa Konferans Ligi, Türk takımlarının mücadele ettiği turnuvalardan bir tanesi. Fenerbahçe ve Beşiktaş bu turnuvada yer alan ekipler. Gruplarda mücadele etmeye hak kazanan takımlarımız, final hayalini kuruyor. Vedat Türkali'nin yazdığı ''Bekle Bizi İstanbul'' şiirini Onur Akın seslendirmişti. Şimdi ise ''Bekle bizi Atina'' diyoruz. Bunun nedeni çok açık. Çünkü UEFA Avrupa Konferans Ligi 2023-2024 sezonu finali Atina'da yapılacak. İşte Konferans Ligi finalinin oynanacağı stadyum ve önemi...

FİNAL AYASOFYA STADYUMU'NDA OYNANACAK

UEFA, 2023-2024 sezonu Konferans Ligi finalinin Atina'da bulunan Ayasofya Stadyumu'nda oynanacağını açıkladı. İsmi Türk takımları için de büyük önem taşıyan bu stadyumda iki Türk takımının final oynaması hepimizin hayallerini süsler oldu. 

Finalin Türk takımları açısından bir başka önemi de tarih. UEFA, final tarihini 29 Mayıs olarak belirledi. Bilindiği üzere 29 Mayıs, İstanbul'un fethinin yıldönümü.

AYASOFYA STADYUMU NE ZAMAN YAPILDI?

Aslında Ayasofya Stadyumu oldukça yeni bir stadyum. Henüz 2022 yılında açıldı. Yunanistan milli futbol takımı, 27 Mart 2023 tarihinden beri maçlarını burada oynuyor. Yine Atina ekibi AEK da iç saha maçlarını bu stadyumda yapıyor. 

28 Temmuz 2017 yılında temeli atılan stadyum, 2022 yılının Ekim ayından beri kullanılmaktadır. Maliyeti de yaklaşık 100 milyon Euro'yu bulmuştur. 32.500 kapasiteli stadyumun mimarının adı ise Athanassios Kyratsous'dur.

AYASOFYA STADYUMU TARİHİ

Ayasofya Stadyumu yeni olsa da aslında aynı stadın yerinde tarihi bir stadyum vardı. 1930 yılından beri AEK Atina'ya ev sahipliği yapan Nikos Goumas Stadyumu, 1999 yılındaki depremde büyük hasar görmüştü. Bu stadyum daha sonra yıkılarak, yerine Ayasofya Stadyumu yapıldı. 

AYASOFYA STADYUMU NEREDE?

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Nea Filadelfia bölgesinde bulunan Ayasofya Stadyumu, ismi nedeniyle kısa sürede ülkenin en önemli stadyumu konumuna geldi. Bu nedenle de milli takım maçları bu stadyumda oynanıyor.

BİR SONRAKİ FİNALİN ADRESİ DE BELLİ OLDU

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 2023-2024 sezonunun final stadyumu Ayasofya Stadyumu olarak belirlenmişti. Aynı şekilde UEFA, 2024-2025 sezonunun final maçının oynanacağı stadyumu da belirlemiş durumda. Buna göre 2025'teki final, Polonya'da Wroclaw'da bulunan Wroclaw Şehir Stadyumu'nda oynanacak. Bu stadyumun kapasitesi de 45.105 olarak biliniyor.
 

Editör: Orhan Duman